Tilburg gaat strijd aan met zwerfkatten: korting op castratie en sterilisatie

Dit is geen zwerfkat, maar Spoorparkkat Muis ter illustratie (foto: Facebook/Muis de Kat).

Gemeente Tilburg heeft besloten een jaarlijkse Valentijnsactie te organiseren. De actie heeft iets minder met romantiek te maken dan de naam doet vermoeden. Het is een actie waarbij je je kat met korting kunt laten steriliseren of castreren. Hiermee proberen ze preventief te handelen tegen zwerfkatten.

In vakantielanden zie je het vaker: honderden zwerfkatten in de stad, die maar al te graag even geaaid worden of wat te eten krijgen. In Nederland en dus ook in Tilburg hebben we ook steeds meer last van zwerfkatten. Op het eerste gezicht ziet het er misschien leuk uit, maar het is helemaal niet fijn voor de stad.

Snelle voortplanting

Ten eerste planten zwerfkatten zich heel snel voort; een kat kan wel drie nestjes per jaar krijgen. Bovendien willen katten nog weleens jagen op vogels en andere kleine wilde dieren. Als er een aantal katten daarop jagen is dat niet zo erg, maar als er heel veel zwerfkatten bijkomen, wordt dit wel een probleem.

Wettelijke taak

Daarnaast is het wettelijk gezien de taak van de gemeente Tilburg om zwerfkatten op te vangen en de noodzakelijke zorg en behandelingen te bieden. De gemeente ziet het stijgende probleem en wil preventief handelen, onder andere om kosten te drukken.

Ook zagen ze tijdens een werkbezoek dat de asielen grotendeels vol zitten, dus er is niet veel capaciteit voor extra zwerfkatten.

Daarom heeft een meerderheid van raad voor de motie voor gestemd. De Valentijnsactie zal vanaf nu jaarlijks terugkomen, waardoor je je kat met korting kunt laten steriliseren of castreren.

LEES OOK:
Daklozenopvang blijft voorlopig op het NOAD-terrein: ‘Zeer geschikte locatie’

Isa Hamerlinck