Vuurwerkvandalen het vaakst in Tilburg gepakt, maar veel daders ontsnappen

Foto: Politie

De afgelopen vijf jaar zijn er 155 straffen uitgedeeld voor vuurwerkovertredingen in Tilburg. Daarmee is de stad koploper in Brabant. Steden als Breda en Eindhoven komen nauwelijks in de buurt. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Tilburg opvroeg bij Bureau Halt, de politie en het Openbaar Ministerie. Toch weten veel vuurwerkvandalen te ontsnappen, want jaarlijks zijn er in Tilburg vele honderden meldingen van vuurwerkoverlast en vandalisme.

In november, maar vaak eerder hoor je het al met regelmaat knallen in Tilburg en beginnen de meldingen binnen te stromen. Vuurwerkoverlast en vandalisme worden honderden keren per jaar gemeld bij de politie en gemeente.

Alleen leidt dat amper tot straffen voor de daders. Niet omdat justitie ze niet aanpakt, maar omdat ze moeilijk te pakken zijn. Agenten en handhavers moeten vuurwerkovertreders namelijk meestal op heterdaad betrappen.

In vijf jaar tijd werden voor vuurwerkovertredingen in Tilburg 155 straffen uitgedeeld. Dat is veel meer dan de 92 in Breda, 80 in Den Bosch en 56 straffen in Eindhoven. In die vijf jaar tijd werden in heel Brabant 1244 vuurwerkovertredingen bestraft. Dat betekend dat één op de acht Brabantse vuurwerkstraffen uit Tilburg komt.

In deze grafiek zie je de Tilburgse cijfers.

De afgelopen vijf jaar werd ruim driekwart van alle vuurwerkovertredingen in Tilburg bestraft bij Bureau Halt. Kinderen komen daar alleen voor in aanmerking bij lichte vergrijpen. “Als ouders en het kind de Halt-straf accepteren, volgt er geen boete en geen strafblad. Wel moet eventuele schade worden vergoed”, legt Willem Lammerink van Halt uit.

In Tilburg springt vooral het jaar 2019 eruit. Er werden in dat ene jaar 125 vuurwerkovertredingen bestraft. Alleen een verklaring is er niet voor. Opvallend is ook dat het vuurwerkverbod van vorig jaar nauwelijks invloed gehad lijkt te hebben op het aantal gepakte daders. Een beeld dat ook in de rest van Brabant te zien is.

In deze kaart kan je de straffen per Brabantse gemeente in de afgelopen vijf jaar zien.

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg wil niet inhoudelijk reageren op de cijfers, maar verwijst naar een eerdere brief in de gemeenteraad. Daarin staat dat de prioriteit ligt bij de aanpak van illegale opslag en handel in vuurwerk. “Hiervoor is extra politiecapaciteit vrijgemaakt.” Controles beginnen al in november. Bij mensen die eerder bij vuurwerkovertredingen betrokken waren, kan iemand aan de deur komen.

“Door de snelheid waarmee het gebeurt, lukt het vaak niet de dader te pakken.”

Tweede speerpunt is volgens de burgemeester de aanpak van overlast. “Op basis van meldingen wordt bepaald op welke ‘hotspots’ en tijdstippen de inzet wordt gefocust.” Hierbij trekken de politie, boa’s en het jongerenwerk samen op.

Optreden tegen vuurwerkovertredingen blijkt erg lastig. “Door de snelheid waarmee het gebeurt, afsteken en wegwezen, lukt het vaak niet de dader te pakken”, legt een politiewoordvoerder uit.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat een agent of boa eigenlijk twee mogelijkheden heeft:

  • Een agent of boa moet zien dat iemand vuurwerk afsteekt of in zijn tas heeft.
  • Of er moet een zeer sterk vermoeden zijn, waardoor een agent iemand kan controleren.

Als een agent of boa dat sterke vermoeden later niet hard kan maken, volgt er meestal geen straf.

“Dankzij meldingen van overlast kan gerichter gecontroleerd worden.”

“We roepen daarom ook op overlast te blijven melden. Overdag bij de gemeente en ’s avonds en ’s nachts bij ons”, zegt de politie. Dankzij die meldingen kan gerichter gecontroleerd worden om overlast aan te pakken.

De gemeente Tilburg had eerder dit jaar twee centrale vuurwerkshows gepland in Reeshof en Piushaven. Die waren mede bedoeld om overlast tegen te gaan met oud en nieuw. Vanwege het landelijke vuurwerkverbod en de coronamaatregelen zijn de shows afgelast. De bedoeling is dat ze er volgend jaar alsnog komen en Tilburg stapsgewijs vuurwerkvrij wordt.

De politie en Bureau Halt blijven er onderop hameren dat illegaal spul zoals cobra en shells ‘verwoestend en zeer gevaarlijk’ is. Ze vragen mensen daarom (eventueel anoniem) melding te maken als ze weten dat dit soort vuurwerk ergens ligt opgeslagen, voor ieders veiligheid en om overlast te voorkomen.

LEES OOK:
Onrustige avond vol vuurwerkoverlast in Sint Pieterspark
Twee vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling in Tilburg
3700 kilo illegaal vuurwerk gevonden in Tilburg

Collin Beijk