Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Verraders in het voetbal: deze voetballers speelden bij Willem II en NAC

Willem II en NAC staan aankomende vrijdag voor de 88e keer tegenover elkaar. Hoewel de rivaliteit groot is, is er ook een aantal spelers die speelde voor beide clubs. Hieronder een paar van de meest spraakmakende transfers.

John Feskens

John Feskens, beter bekend als Mister Willem II, speelde meer dan vierhonderd wedstrijden voor de Tricolores. ‘D’n Beitel’ maakte de overstap naar de rivaal uit Breda in 1997. Volgens hem was er in Breda een beter sportief vooruitzicht. Dit leidde tot hard gelag in Tilburg. NAC degradeerde met Feskens in de basis, terwijl Willem II het beste seizoen ooit draaide. De Tricolores haalden onder leiding van Co Adriaanse voor de enige keer in de clubgeschiedenis de Champions League.

Feskens was na zijn loopbaan jeugdtrainer bij RKC en asisstent bij Willem II.

Erik Falkenburg

Falkenburg maakte in 2015 de pikante overstap van NAC naar Willem II. Dit werd hem door de supporters uit Breda al niet in dank afgenomen. Helemaal niet toen hij er eigenhandig voor zorgde dat Willem II in de Eredivisie bleef en NAC net niet promoveerde. Hij scoorde twee goals, waardoor Willem II de terugwedstrijd met 3-1 won.

Inmiddels heeft hij zijn kicksen aan de wilgen gehangen en is hij jeugdtrainer bij AZ onder 14.

Robert Braber

Aan het begin van zijn professionele carrière stond Braber onder contract bij NAC. Tot een wedstrijd in het eerste kwam het niet. Na zijn loopbaan als voetballer keerde hij terug naar Breda als scout en jeugdtrainer. Zelfs toen hij uitkwam voor de Tricolores woonde hij nog in Breda. Waarschijnlijk heeft hij na zijn late 2-1 in Brabantse Derby in 2014 toch maar een hotel op de Heuvel geboekt.

De Rotterdammer die al jaren in Breda woont, is nog altijd werkzaam in de voetballerij, maar is geen trainer meer.

Joonas Kolkka

Joonas Kolkka heeft een imposante carrière gehad, waarin hij twee keer voor de Tricolores uitkwam. Tussendoor speelde hij ook nog vier seizoenen voor NAC. Kolkka kroonde zich in 1997 matchwinner in de Brabantse derby door een mooi boogballetje over de keeper. Het bleek later de enige treffer, waardoor de drie punten mee terug naar Tilburg gingen. Een jaar daarvoor was hij ook al de gevierde man met twee goals in de 2-0 overwinning in Tilburg.

Kolkka maakt in 2011 de overstap van NAC naar Willem II en gaat één jaar later met pensioen.

Robert Maaskant

Willem II is de tweede club waar Maaskant hoofdtrainer werd. In het seizoen 2004-2005 haalde hij een tegenvallende tiende plaats met de Tricolores. Wel haalde hij met Willem II de bekerfinale, waardoor Europees voetbal werd afgedwongen. In 2008 ging hij aan de slag in Breda, waar hij de play-offs won en de Europa League in ging.

Maaskant leidde zes keer als hoofdtrainer de ‘Brabantse Derby’.

Pieter Soethout