33 procent van Brabantse afvalboetes voor rekening van een Tilburger

Hier mogen inwoners van de binnenstad en Spoorzone binnenkort afscheid van nemen | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Ongeveer een derde van het aantal afvalboetes dat de afgelopen tien jaar in Brabant werd uitgeschreven, ging naar een Tilburger. Ook blijkt dat de afvalstofheffing in Tilburg aardig gestegen is, maar lang niet zoveel als in andere gemeenten.

Wanneer je je afval niet goed aanbiedt, heb je kans dat je hiervoor op de bon geslingerd wordt. In Tilburg deden veruit de meeste mensen dit (on)bewust fout. Van de ruim 8.500 boetes vielen er bijna 2800 bij een inwoner van Tilburg op de mat. Daarmee zijn de Kruikenzeikers goed voor zo’n 33 procent van het aantal afvalboetes in Brabant.

Niet goed aangeboden
Verreweg de meeste boetes werden gegeven, omdat mensen hun afval niet op de goede manier aanbieden. Dat wil zeggen dat het in ieder geval niet in de container werd gegooid. Ook werden er bijna driehonderd boetes uitgeschreven, omdat mensen hun afval op de verkeerde dag langs de straat zetten. Tilburg is verantwoordelijk voor 4,2 procent van alle boetes in Nederland.

Het onderzoek gaat ook in op de stijging van de afvalstoffenheffing per gemeente. In Tilburg valt die stijging relatief mee. In de afgelopen tien jaar steeg dit bedrag in Tilburg met 63 euro tot een kleine 300 euro in 2023. Dit bedrag ligt bijna vijftig euro boven het Brabantse gemiddelde.

In andere gemeentes ligt de stijging een stuk hoger. In Zundert was de stijging het grootst van heel Nederland, namelijk 186 euro.

LEES OOK: Dit gaan Tilburgers volgend jaar betalen aan gemeentelijke heffingen

Pieter Soethout