Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Verplichte afspraak werkt, milieustraat een stuk minder druk

De Milieustraat Hoolstraat in Berkel-Enschot | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Tilburgers moeten sinds januari 2022 verplicht een afspraak maken voor de milieustraat en dat is een succes. De drukte is met ruim 36 procent afgenomen en de extreem lange wachtrijen zijn verdwenen. Daarom gaat de gemeente door met het afsprakensysteem.

Even terug naar 2021. We zaten midden in de coronacrisis en mensen ruimden massaal hun zolders en schuren op. En waar moest al die rotzooi naartoe? Precies, de milieustraat. Hierdoor werd het er extreem druk. Wachttijden liepen op tot wel zestig minuten en de wachtrijen stonden vaak tot op de openbare weg. Daarom ondernam de gemeente actie.

Verplichte afspraak werkt
Vanaf januari 2022 is het in Tilburg namelijk verplicht om een afspraak te maken voor de milieustraat. Ook werd het maximaal aantal bezoeken per huishouden gehalveerd tot twaalf. Het doel van deze maatregelen was het terugdringen van de pieken in bezoekersaantallen en de wachttijd verminderen. En dat is gelukt.

Tilburgers brachten in 2022 ruim 36 procent minder bezoeken aan de milieustraat dan het jaar ervoor. In 2021 waren het namelijk nog ruim 145.000 bezoeken en één jaar later was dit aantal teruggebracht tot ruim 92.000.

Redenen voor de afname
De afname in het aantal bezoeken heeft een aantal redenen. Ten eerste was er het ‘corona-effect. Tijdens de pandemie nam het aantal bezoekers toe en dat effect ging in 2022 weg. Verder nam het aantal illegale bezoekers af, omdat je nu een afspraak moet maken met je DigiD en geldige milieupas. Hierdoor werd het ook voor bedrijven moeilijker om afval te storten bij de milieustraat.

Voordat de gemeente het systeem invoerde, was er de angst dat inwoners vaker illegaal afval zouden bijplaatsen. Uit onderzoek blijkt dat dit in eerste instantie het geval was, maar dat dit in 2023 juist weer flink afnam.

Enquête onder bezoekers
Het afsprakensysteem werkt, want de extreme drukte bij de milieustraat is verleden tijd. Maar wat vinden de bezoekers er zelf eigenlijk van? De gemeente stuurde iedereen die het afgelopen jaar afval stortte een enquête. Bijna tien procent van de mensen vulde hem ook in. Daaruit blijkt dat tachtig procent van de mensen het maken van een afspraak voor de milieustraat een goed idee vinden. Bijna 90 procent vindt de wachttijd nu ook acceptabel.

LEES OOK:
Afspraak maken voor de milieustraat vanaf 2022 verplicht

Pieter Soethout