Van tennisdroom naar padeltop: Bart’s opmerkelijke carrièrewending

De Tilburgse Bart van Opstal droomde er als tiener van om tennisprof te worden. Op negentienjarige leeftijd zorgde een knieblessure voor een abrupt einde aan zijn ambities. Vijf jaar lang raakte hij geen racket aan, totdat hij in 2019 uit nieuwsgierigheid een potje padel speelde met een vriend.

“Het stoppen met tennis was zwaar”, vertelt de 29-jarige Bart. Hij begon op zijn tiende leeftijd met de sport en hoewel hij aanvankelijk niet uitblonk, behoorde hij op zijn zestiende wel tot de beste spelers in zijn leeftijdscategorie. Helaas dwong een knieblessure hem tot een vroegtijdig einde van zijn tenniscarrière. Nu gaat hij naar het EK padel voor Nederland.

Omdat hij met tennis geen inkomen kon verdienen, besloot Bart na zijn studie het werkende leven in te gaan. Hij had diverse baantjes, maar zijn leven nam een andere wending toen hij padel ontdekte. Hij vond de sport leuk en zijn knie hield het vol. Na drie weken stond hij opnieuw op de baan en ontdekte zijn passie voor padel. “Het spel is uitdagender dan tennis, omdat elke tactiek moet kloppen.”

Baan opgezegd

Bart begon op een laag niveau in een competitieteam, maar klom snel op naar de hoogste Nederlandse klasse. Zijn knieblessure bleek gelukkig geen obstakel meer. In 2021 stond Bart op de 150ste plek van Nederland, maar inmiddels heeft hij zich opgewerkt naar de derde plaats. Drie jaar geleden nam hij de beslissing om zijn baan op te zeggen en zich volledig op padel te richten.

Bart is nu fulltime topsporter, maar hij heeft geleerd van zijn eerdere ervaring in tennis. Hij weet dat hij ook van het leven moet genieten. Hoewel hij geen alcohol meer drinkt, maakt hij nog steeds tijd vrij om met vrienden af te spreken, zolang hij de volgende dag geen wedstrijd heeft. Hij beseft dat zijn carrière door een klein incident kan eindigen en daarom waardeert hij elke dag meer.

Hoewel padel nog relatief klein is in Nederland, groeit de sport snel. Begin dit jaar ging Bart naar Spanje, het grootste padelland, voor een intensieve training van twee maanden. Zijn ambitie is om vaker naar het buitenland te gaan en zich in de top 100 van de wereld te nestelen.

LEES OOK:
Gemeenteraad niet eens over extra kosten padelbanen Spaubeekstraat

Tristan Kans