Mohammed organiseert een festival in de wijk voor Offerfeest

Het Ypelaerpark waar het festival gaat zijn. Foto: Street view.

Het Offerfeest, ook bekend als Eid al-Adha, vond plaats afgelopen weekend. In Noord gaat het feest echter nog door, want dit weekend organiseert Mohammed Aknin het Eid Festival. “Tijdens het Offerfeest zelf zijn mensen meestal bij familie en vrienden, dus hebben we ervoor gekozen om het festival het weekend erna te houden.”

Het Offerfeest, ook wel Eid al-Adha genoemd, is een belangrijk islamitisch feest. Het wordt gevierd met gebeden, het ‘offeren’ van een dier, en het delen van vlees met familie, vrienden en de armen.

Dit weekend wordt deze feestdag in Noord uitbundig gevierd. “Voornamelijk de moslimgemeenschap komt op de feestdag af. We verwelkomen veel mensen uit Tilburg en andere delen van Brabant. In andere steden wordt het namelijk bijna niet op deze manier gevierd,” vertelt Aknin.

Hij hoopt dat het festival zich ooit buiten Brabant zal verspreiden. “We hopen andere steden te inspireren om ook zoiets te organiseren, zodat het meer algemeen geaccepteerd wordt. Voor ons is het van jongs af aan een traditie, en ik hoop dat het Offerfeest ooit een officiële feestdag wordt,” zegt de organisator.

Of dat ooit gaat gebeuren, zal in ieder geval niet afhangen van de sfeer. “Ja, de sfeer is altijd fantastisch, vooral kinderen vinden het geweldig. Het is heel gezellig; mensen genieten echt en er ontstaan gesprekken tussen iedereen. Er is eten, drinken, muziek en vooral veel activiteiten voor kinderen zoals een draaimolen, springkussens, een stormbaan en een rodeo.”

LEES OOK:

Tilburg Noord krijgt een nieuw ‘beweegcentrum’ en jij mag meedenken over de naam

Isa Hamerlinck