Gemeenteraad niet eens over extra kosten padelbanen Spaubeekstraat

De raad in debat over de komst van het padelcentrum aan de Spaubeekstraat (foto: Pieter Soethout / Omroep Tilburg)

Tilburg krijgt het grootste padelcentrum van de Benelux, werd begin 2022 bekend. Inmiddels zijn we bijna anderhalf jaar verder, maar er is nog altijd geen balletje geslagen. Sterker nog: er staat nog geen paal in de grond. Maandagmiddag kwam de raad weer bijeen om te praten over de extra kosten, overlast voor de omgeving en de rust in de woonwijk in de buurt van de Spaubeekstraat.

Nadat bekend werd dat er een padelcentrum aan de Spaubeekstraat gebouwd ging worden, gaf een aantal buurtbewoners aan het niet eens te zijn met het plan. Zij zouden te veel overlast gaan ervaren. De initiatiefnemers en omwonenden gingen daarom het gesprek aan. Wettelijk mag het geluid niet harder zijn dan 50 dB, maar in overleg is geprobeerd dit terug te dringen tot 45 dB. “Dat is alleen net niet gelukt”, stelt wethouder Van der Pol.

“Om toch onder de 45 dB te komen, is nog meer geld nodig.”

De initiatiefnemers hebben al flink geïnvesteerd om de buurtbewoners tegemoet te komen. Om toch onder de 45 dB te komen, is nog meer geld nodig “We vinden niet dat de initiatiefnemers dit zelf moeten regelen en betalen”, stelt de wethouder. “We hebben daarin een verantwoordelijkheid te nemen.”

Aan de kant van de woonwijk moet namelijk een geluidsmuur van ruim zes meter hoog komen. Om de overlast voor alle huizen terug te dringen tot onder de 45 dB moet de muur langer en om een hoek heen gebouwd worden. “Het kost inderdaad 160.000 euro extra om ervoor te zorgen dat de overlast voor iedereen extra beperkt wordt”, geeft de wethouder aan.

“Waarom moet de belastingbetaler ervoor zorgen dat dit plan werkelijkheid wordt?”

Op verschillende punten is de raad het absoluut oneens. Zo is er nogal discussie over hoe rustig de wijk is. Voor GroenLinks is het heel duidelijk een rustige woonwijk, terwijl D66 het zo niet ziet. Ook wethouder Van der Pol geeft aan dat het gaat om een gemengd gebied. “Dat komt door de afstand tussen de grote wegen en de woonwijk. Wanneer je daarnaar kijkt, valt het onder gemengd gebied. Ook al kan ik me voorstellen dat mensen het in hun tuin ervaren als een rustige woonwijk.”

Ook de hoogte van het investeringsbedrag zorgt voor discussie. Peter van den Hoven van LST vindt 160.000 euro niet veel ‘als je daarmee alle partijen tevreden stelt’. Sofia Schampers van D66 zet hier haar vraagtekens bij. “Vinden wij ruim anderhalve ton voor een kleine overlastvermindering voor vier woningen het waard?” Ook SP-raadslid Hans Kokke heeft hierover zijn twijfels. “Waarom moet de belastingbetaler ervoor zorgen dat dit plan werkelijkheid wordt?, stelt hij.

Ook de voorzitter erkent dat er verschillende standpunten tegenover elkaar blijven staan. In principe gaat de wethouder akkoord met het initiatief dat er nu ligt: er moet een geluidsmuur komen langs een deel van de padelbaan. Toch gaan verschillende partijen in de raad nog kijken of ze toch nog het een en ander kunnen aanpassen aan het voorstel.

Pieter Soethout