Vakgroep Radiologie van ETZ organiseert webinar over Artificiële Intelligentie (AI)

TILBURG – Artificiële (kunstmatige) Intelligentie, of kortweg AI, is voor sommigen een ver-van-mijn-bed-show. Maar de vakgroep Radiologie van het ETZ is toch al heel ver in het inzetten van AI in de zorg.

De mogelijkheden van AI in een ziekenhuis als het ETZ zijn wellicht eindeloos. Om de kennis en het inzicht rond die mogelijkheden te vergroten, biedt de vakgroep Radiologie op woensdag 10 juni een webinar aan over dit thema. Het is op die dag online live te volgen tussen 14.00 en 17.00 uur. Diverse sprekers van naam lichten dan hun visie op AI in zorg, en in onderzoek en opleiding toe. 

Toepassing van AI in het ziekenhuis

AI is één van de onderdelen van We Care. Dit is het programma van de samenwerking tussen ETZ en Tilburg University. Erik Ranschaert, radioloog, ‘trekt’ de ‘kar’ van dit onderdeel. Hij vertelt enthousiast: “AI kan een enorme hulp zijn als een soort copiloot bij onderzoek en behandeling. Bijvoorbeeld wanneer iemand wordt binnengebracht met een herseninfarct. Het is van buiten af moeilijk te zien of het in dat geval gaat om een infarct of om een bloeding. En als het een infarct is, waar zit dan het stolsel? Hoe sneller we dat op dat moment weten vast te stellen, hoe beter de patiënt te helpen is.”

“We maken dan een CT-scan van de bloedvaten in de hersenen. Deze beelden worden automatisch geanalyseerd. Met behulp van AI zijn we in staat om een scan binnen zes minuten te analyseren, en het resultaat krijgt de specialist kort daarna binnen op zijn mobiel. Deze analyse biedt ons de kans om heel snel te bepalen welke behandeling de patiënt nodig heeft.”

AI is één van de onderdelen van  het programma van samenwerking tussen ETZ en Tilburg University. Erik Ranschaert vertelt: “AI kan een enorme hulp zijn bij onderzoek en behandeling. Bijvoorbeeld als iemand wordt binnengebracht met een herseninfarct.” Een andere toepassing is het scannen van uitzaaiingen van kanker in de longen. Maar het ETZ doet ook onderzoek naar het sneller opsporen van corona.
Foto: ETZ
Het vinden van uitzaaiingen in de longen

Een andere toepassing is het scannen van uitzaaiingen van kanker in de longen. “Voor een radioloog is het heel lastig om aan de hand van foto’s te zien of een uitzaaiing groeit of afneemt,” vertelt Erik. “Het gaat soms om heel kleine verschillen. Software van AI kan heel snel en scherp in kaart brengen hoe een uitzaaiing zich gedraagt. Natuurlijk is er dan altijd nog een radioloog nodig om deze data te beoordelen. Maar het werkt sneller en berust op feiten, niet op meningen.”

COVID-19 CT-scan

Het ETZ leidt een groot onderzoek naar het extra snel opsporen van corona. Radioloog Erik Ranschaert wil de zorg in staat stellen om binnen de kortste keren vast te stellen of iemand dit virus onder de leden heeft. Dat is waar hij AI voor toe wil passen.

De test met een wattenstaaf die vandaag de dag gebruikt wordt om vast te stellen of iemand besmet is met het virus heeft twee nadelen. Een: slechts van zestig à zeventig procent van de tests die je doet is de uitslag juist. Twee: het duurt maar liefst 12 tot 24 uur voordat de uitslag er is. “Als het waar is dat er een tweede piek komt, of dat het virus zich aanpast, dan is het ideaal dat we erin slagen om mensen die het onder de leden hebben in een mum van tijd op te sporen. Een algoritme kan hierbij helpen. Ook bij het bepalen of een patiënt beter op de IC behandeld kan worden”, vertelt Erik, die hier nu al zijn tijd insteekt, samen met onderzoeker en collega-radioloog Laurens Topff van het Nederlands Kanker Instituut.

Programma

Het online congres, of webinar, heeft een veelzijdig programma en is gratis te volgen. Dagvoorzitter is dr. Paul Algra uit Alkmaar, expert op het vlak van AI. Als laatste gaat professor Mat Daemen, hoogleraar uit Amsterdam, in op de vraag waarom het nu zo belangrijk is dat ziekenhuizen investeren in AI.

Kees-Luc Simons