Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Fotograaf Roel zegt met zijn camera ‘nee’ tegen racisme

TILBURG – Fotograaf Roel Pelkmans vindt dat er iets gedaan moet worden tegen racisme, naar aanleiding van de vele berichten over racisme en antiracismeprotesten die deze dagen voorbij komen. “Ik wil ook iets in Nederland gaan klaarzetten. Niet dat het alleen met een protest gedaan wordt. Ik wil dat iedereen het ziet, dat het continu voorbij komt.” Pelkmans heeft een actie opgezet, waarbij hij foto’s maakt van mensen die zijn boodschap steunen. Deze mensen krijgen het woord ‘NO’ in hun handpalm geschreven. Daarmee gaan ze op de foto.

“Waarom gebeurt dit nog steeds?”, vraagt Roel zich af als het gaat om de racistische gebeurtenissen van de laatste tijd. “Een huidskleur boeit niet, want iedereen is gelijk. We zijn één gemeenschap en dat moet zo blijven.” Met hoe de situatie in Amerika wordt aangepakt is Roel het niet eens. Hij vindt dat de mensen van buitenaf op deze manier een verkeerd beeld krijgen van de situatie. Daarom maakt hij nu zelf een statement.

Ik wil ook iets in Nederland gaan klaarzetten. Niet dat het alleen met een protest gedaan wordt. Ik wil dat iedereen het ziet, dat het continu voorbij komt.

Roel laat via sociale media aan zijn volgers weten waar en wanneer hij actief is met zijn camera. Deze mensen kunnen hem een bericht sturen om de fotoshoot in te plannen. Ook zijn er mensen in de stad die spontaan op de foto willen, na het vragen van zijn bedoelingen. Tientallen mensen staan al op de foto, laat Roel weten. “Iedereen is positief en iedereen wil zijn antwoord hierop geven”

Dani Mom