Tilburgse speeltuinen vanaf volgend jaar rookvrij

Rookvrij Tilburg
Rookvrije generatie (foto: Ritchie van Rijswijk)

De gemeente heeft besloten dat alle openbare speeltuinen in Tilburg vanaf 1 januari 2024 rookvrij moeten zijn. De gemeenteraad stond unaniem achter de motie van D66-raadslid Jort Molenaar. Daarmee loopt Tilburg één jaar voor op het landelijke beleid.

Tilburg telt een kleine 400 openbare speeltuinen. Vanaf begin volgend jaar mag daar niet meer gerookt worden. Dat begint met een bordje, maar uiteindelijk hoopt de gemeente ook dat de maatregel breder wordt gedragen in de samenleving.

Uit cijfers van de Buurtatlas blijkt dat op dit moment nog zo’n twintig procent van de Tilburgse inwoners rookt en dat is net wat hoger dan het landelijke gemiddelde. Dat constateerde ook Jort Molenaar van D66. Hij keek daarbij naar andere grote steden waar al een rookverbod in speeltuinen geldt, waaronder Den Haag en Utrecht.

Unaniem aangenomen
Hij diende motie ‘Tilburgse speeltuinen rookvrij’ in en daar sloten andere partijen zich bij aan. Hij is blij dat er zo positief werd gereageerd. “Het is fantastisch nieuws dat de motie unaniem is aangenomen”, vertelt Molenaar. “Rookvrije speeltuinen zijn weer een belangrijke stap richting een rookvrije generatie. Op de plekken waar veel kinderen komen moeten we het goede voorbeeld geven als volwassenen én gezondheidsschade van tweedehands rook voorkomen.”

De speeltuinen worden dus rookvrij, maar Molenaar wil dat er op andere plekken waar veel kinderen komen ook een verbod gaat gelden. Hij wil dat de gemeente onderzoek doet naar roken op bijvoorbeeld kinderboerderijen, in parken en bij zwembaden. De uitkomsten van dit onderzoek zouden in het eerste kwartaal van 2024 aan de raad worden gepresenteerd.

LEES OOK:
Een sigaretje in de Efteling mag voortaan alleen nog in speciale rookzones
Flinke daling rokers Noord-Brabant, gemeente wil meer doen

Pieter Soethout