Een kijkje nemen op het Stadhuis kan tijdens rondleidingen gemeente

Het Gemeentehuis van Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Als het aan Henk van Tilborg ligt gaat de gemeente iedere maand rondleidingen geven op het Stadhuis. Zijn motie werd aangenomen en hij hoopt officieel te starten in september. “We vertellen hoe de gemeente werkt en wat de rol van de gemeenteraad is.”

De motie ‘Rondleidingen Stadhuis’ werd voltallig aangenomen door de gemeenteraad. Zo gaf Sylvia Spinnewijn van D66 aan dat ze motie erg sympathiek vindt. PvdA-raadslid Stefan Jansen sluit zich hierbij aan, maar hij vindt dergelijke rondleidingen ook heel hard nodig. Ook Peter van Hoven van LST ziet de motie wel zitten, al plaatst hij wel een kanttekening. “We moeten het wel structureel maken. Iets opstarten en daarna weer stoppen heeft geen zin. Dan slaan we de plank volledig mis”, geeft hij aan.

Er is vanuit de raad dus veel steun voor de motie van fractievoorzitter Van Tilborg. Inwoners van de stad kunnen dan een kijkje komen nemen op het Stadhuis, want nog lang niet iedereen heeft het nieuwe gebouw van binnen gezien. Maar dat is niet de enige reden dat de mensen langskomen. “We vertellen ook hoe de gemeente werkt en wat de rol van de gemeenteraad is”, vertelt Van Tilborg.

Zelf ervaren
De beste manier om te weten te komen hoe de gemeenteraad werkt, is door het zelf te ervaren. “We proberen een casus te verzinnen waar de aanwezigen iets van vinden. Bij een groep uit de Reeshof hadden we het bijvoorbeeld over voorrang op rotondes. Dan weet je dat de meningen daarover verdeeld zijn. Een motie kan dan aangenomen worden, maar er worden alsnog mensen teleurgesteld. Zo gaat dat bij ons ook.”

50Plus heeft al zes rondleidingen gegeven, maar nu wil de partij er ook andere raadsleden bij betrekken. Die zouden daar voor open staan, aldus Henk van Tilborg. De mensen leren er in ieder geval iets van. “Je ziet het kwartje echt vallen bij de mensen”, gaat hij verder. “We laten de mensen daadwerkelijk achter de microfoon in de raadszaal zitten. Dan komen ze achteraf naar je toe en wensen ze je succes. Ze zien in dat het niet altijd makkelijk is.”

Fier in Top
Naast de raadszaal krijgen mensen nog veel meer van het Stadhuis te zien. Zo gaan ze onder andere naar de etage waar de ambtenaren werken. “Ook gaan we nog even naar de bestuursvleugel. Daar kunnen we dan altijd even binnenlopen bij de burgemeester. Hij staat ook volledig achter dit initiatief. Afsluitend gaan we nog naar Fier in Top op de negende etage. Daar heb je prachtig uitzicht over de hele stad.”

LEES OOK
Een kijkje nemen in het nieuwe Stadhuis kan zaterdag 6 november

Pieter Soethout