Flinke daling rokers Noord-Brabant, gemeente wil meer doen

Rookvrije zone bij 2college Cobbbenhagen in Tilburg Noord | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het aantal rokers in Noord-Brabant is tussen 2012 en 2020 afgenomen met 31,5%, blijkt uit de laatste cijfers van de GGD in samenwerking het het RIVM en CBS. Deze daling is het sterkst in vergelijking met andere provincies.

In Tilburg rookt 17,8% van de volwassenen nog wel eens. Ook elektronische sigaretten zijn in trek: 3,4% van de Tilburgers gebruikt er een. Gemeente Tilburg wil inzetten op een rookvrije generatie.

Verbod roken op meer plekken
Sinds augustus 2020 is het verboden om te roken op scholen en ook op het perron zie je ze steeds minder. De gemeente onderzoekt of dit op meer plekken kan. “We onderzoeken of het mogelijk is om ook de ingangen van de NS-stations en het busstation rookvrij te maken,” zo vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Op korte termijn wil de gemeente de ingangen van gemeentelijke locaties rookvij maken. Als het aan de gemeente ligt, wordt er ook niet meer gerookt op speelplekken. “Roken in de sociaal-fysieke omgeving van kinderen vinden we niet normaal, kinderen moeten rookvrij op kunnen groeien.”


Edita Saakian