Tijdelijke opvangplek in de Beukenhof voor jonge vluchtelingen

De Beukenhof wordt een tijdelijke nieuwe opvangplek (foto: Google Maps)

Binnenkort worden er vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen opgevangen in de Beukenhof in Biezenmortel. Het gaat om een periode van één jaar die ingaat vanaf 31 oktober.

Stichting Nidos, een organisatie die de belangen behartigt van jonge, alleenstaande vluchtelingen, heeft de Beukenhof uitgekozen als opvanglocatie. De vluchtelingen zijn alleenstaand en minderjarig. Ze vluchtten zonder ouders naar Nederland en zijn tussen de vijftien en zeventien jaar oud. Zo lang de jongeren nog geen procedure voor een verblijfsvergunning hebben doorlopen, verblijven ze op de locatie.

Deze week controleert de gemeente of de locatie voldoet aan alle eisen. Wanneer dit het geval is, kunnen de 45 á 50 jongeren vanaf maandag 31 oktober terecht bij de Beukenhof.

Op zoek naar opvangplekken
Het is al tijden ontzettend druk bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Er is niet genoeg ruimte om alle mensen op te vangen. Daarom heeft de organisatie aan alle gemeenten gevraagd om opvangplekken te regelen. Nidos zoekt samen met het COA naar een opvangplek voor langere tijd. Voor nu is dat nog niet gelukt en daarom komt er een tijdelijke opvang in Biezenmortel.

De jongeren krijgen een programma, waarin ze de taal leren, leren inburgeren, sporten en allerlei andere activiteiten doen. Dit wordt georganiseerd door Sterk Huis. De jongeren staan 24 uur per dag onder toezicht en begeleiding.

Informatieavond De Vorselaer
Aankomende woensdagavond, tussen 19:30 en 21:00 uur, is er een informatiebijeenkomst. In gemeenschapshuis De Vorselaer krijgen de inwoners van de kleinste kern van Tilburg informatie over de tijdelijke opvang.

LEES OOK:
‘Laatste’ 120 Oekraïense vluchtelingen krijgen opvang in Tilburg
50 minderjarige vluchtelingen krijgen tijdelijk opvang in Berkel-Enschot

Pieter Soethout