Geld krijgen voor je oude brommer of scooter, in Tilburg kan het

Maandag zien twee agenten rond 15.00 uur een scooter rijden met hoge snelheid. Zij rijden dan met hun voertuig een stukje fietspad op om de man aan te spreken. Maar de scooterrijder stuurt zijn scooter opzij, negeert rood licht en rijdt weg.
foto: Valeriia Miller / Pexels

Tilburgers met een oude brom- of snorfiets krijgen 300 euro van de gemeente als ze hem inleveren. Wanneer ze daarnaast ook nog eens een fiets aanschaffen, krijgen ze nog eens 300 euro.

Deze subsidieregeling gaat op 1 december van start op initiatief van de fractievoorzitter van D66 Tilburg Julian Zieleman en Bas van Weegberg van GroenLinks Tilburg. Dat deden ze al ruim twee jaar geleden.

Meerdere voordelen
Inmiddels is het idee goedgekeurd. Zieleman geeft aan dat hij erg blij is dat de regeling van start gaat: “Met deze regeling dragen we bij aan gezondheid, verkeersveiligheid en een prettig leefklimaat. Bovendien stelt de regeling ook mensen met een kleine portemonnee in staat om een fiets te kopen.”

Het doel van de regeling is het terugdringen van geluidsoverlast. Daarnaast draagt het initiatief bij aan een schonere lucht. Ook is het aantal ongevallen met brommers en scooters relatief hoog. Een van de doelen van de regeling is het terugdringen hiervan. Tot slot verbetert meer fietsen de gezondheid van de Tilburger.

Hoge verwachtingen
De gemeente verwacht dat veel mensen gebruik gaan maken van de regeling, omdat het dragen van een helm op de scooter vanaf 1 januari 2023 verplicht wordt. Ook zijn soortelijke regelingen al een succes gebleken in andere steden als Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.

De gemeente stelt 100.000 euro beschikbaar. Goed om te weten is dat alleen brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor van voor 1 januari 2013 recht hebben op de 300 euro.

Pieter Soethout