Een kat die dringend hulp nodig had, maar waarvan de behandeling te kostbaar leek voor de eigenaar, bracht de Tilburgse dierenarts Mariëtte Laugeman op een idee: “Dit kost zo veel, ik zal iets van de rekening afhalen”, bood Mariette aan. Waarop de klant antwoordde: “Ik kan het nog net betalen, maar anderen misschien niet. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dat niet kunnen. Als je me die korting kan geven, graag. Maar stop het in een apart potje en bewaar het voor de volgende die het nodig heeft.” Zo werd vijftien jaar geleden de kiem gelegd voor wat nu Mens Dier Nood is: het bieden van noodhulp aan huisdieren van mensen die zich de medische kosten niet kunnen veroorloven.
Medisch noodzakelijke ingrepen
Marloes Jacobs, zelf gedreven door haar liefde voor dieren, sloot zich drie jaar geleden aan bij de organisatie. “We bieden hulp alleen wanneer het medisch noodzakelijk is”, benadrukt Jacobs. “Cosmetische ingrepen vallen daar niet onder. We concentreren ons echt op acute behandelingen, zoals operaties.” Bovendien wordt het eerste consult altijd door de stichting vergoed.
Strikte voorwaarden
De behoefte aan de diensten van de stichting blijft hoog. In de afgelopen jaren is het aantal aanvragen gestaag toegenomen. Het jaar 2022 markeerde een record: de stichting kon toen 120 mensen en hun huisdieren helpen.
“We horen van dierenartsen dat de vraag naar hulp nog steeds groot is. We krijgen natuurlijk meer aanvragen binnen, maar we moeten ons aan strikte voorwaarden houden”, vervolgt Jacobs. Huisdiereigenaren mogen bijvoorbeeld eens in de twee jaar een aanvraag indienen voor maximaal twee huisdieren. Bovendien moeten ze in de gemeente Tilburg wonen.
“Gelukkig weten steeds meer mensen ons te vinden”, merkt Jacobs op. “Alle dierenartsen in de gemeente zijn op de hoogte van ons bestaan.” Dit geldt ook voor organisaties zoals de Dierenvoedselbank en Stichting Quiet, die zich inzetten voor mensen onder de armoedegrens. “Zelfs schuldhulpverleners verwijzen steeds vaker naar ons door. Het aantal aanvragen neemt toe, wat positief is,” voegt Jacobs toe.
Afhankelijk van subsidies en donateurs
Wel benadrukt ze dat de financiële steun voor de stichting in lijn moet zijn met deze groeiende vraag. Vorig jaar heeft de stichting meer uitgegeven dan er binnenkwam. Vorig jaar overschreed de stichting haar budget, afhankelijk als ze is van subsidies van de gemeente Tilburg, naast donaties en sponsoring van enkele fondsen en bedrijven.
Om stil te staan bij de afgelopen vijftien jaar, organiseert de stichting dinsdag 14 mei om 19.30 uur een symposium. Wethouder Yusuf Çelik, Dr. Barend de Rooij, hoogleraar aan Tilburg University, en Mariette Laugeman, de oprichtster van Stichting Mens Dier Nood, zijn die avond aan het woord. Ook sprekers uit zowel de diergeneeskundige als de sociale sector zullen aanwezig zijn om hun expertise te delen.
LEES OOK:
Stichting De Zorgheeren viert een jaar mantelzorg hulp in Tilburg
Hoe Stichting Samen Lachen in Tilburg zorgt voor blije kindergezichten
Feest- en noodpakketten: Buurthoeve Reeshof neemt Stichting Samen Delen over