Raad Goirle positief over verlengen crisisnoodopvang

De ingang van het Missiehuis in Goirle (foto: Ritchie van Rijswijk).

Raadsleden van gemeente Goirle zijn het eens: de crisisnoodopvang aan de Tilburgseweg moet worden verlengd. Al moeten daarbij volgens sommige van hen een paar kanttekeningen bij geplaatst worden. Naast de hoge kosten speelt ook de duur van de verlenging een rol.

De noodopvang voor vluchtelingen in Goirle zou eigenlijk 1 mei de deuren moeten sluiten. Uiteindelijk moet het college een besluit nemen over de verlenging van de crisisnoodopvang. De vergadering moest inzicht geven in de meningen van de verschillende partijen. Iedereen is positief over een eventuele verlenging. “Wij staan achter een verlenging”, stelt Isabelle Visser van Lijst Riel-Goirle. “Zolang het COA de kosten blijft vergoeden, kunnen we er eigenlijk niets op tegen hebben.”

Betrokken omwonenden
Daar sluit ook Ineke Wolswijk van het CDA zich bij aan. “Bij de bewonersavond was er vooral een gevoel van trots dat we dit als Goirle kunnen doen. Daarnaast zien we dat mensen zich als vrijwilliger hebben aangemeld na het Open Huis.” Willem-Jan van Hest van D66 ziet dat ook: “Het betrekken van de omwonenden heeft zijn vruchten afgeworpen. De angst is weggenomen. Wij willen ook doorgaan.”

Toch willen de VVD en Gezond Verstand een paar kanttekeningen plaatsen. Allereerst stellen beide partijen voorop dat ze niet tegen de verlenging van de opvang van vluchtelingen zijn. “We zien dat de opvang zo’n twee ton per maand kost”, vertelt Niels Verschuren van de VVD. Nu wordt dat betaald door het COA en we kunnen dit absoluut niet zelf betalen. We moeten goed in de gaten houden hoe of wanneer deze steun stopt.”

Belachelijke bedragen
Corné de Rooij van Gezond Verstand geeft aan dat hij dit belachelijke bedragen vindt. “We vinden dat je mensen moet helpen, maar we hebben in drie maanden 1,1 miljoen euro uitgegeven. Dat is absurd, want dat komt neer op 5.200 euro per persoon. We vinden het blijkbaar acceptabel, omdat dit geld van het Rijk komt, maar ook daar moeten we zuinig mee omgaan.”

Toch vinden ook VVD en Gezond Verstand dat de vluchtelingen geholpen moeten worden, al dan niet op dezelfde manier als nu. Willem-Jan van Hest van D66 geeft aan dat hij blij is met de raadsbrede steun voor eventuele verlenging. Wel hoorde hij een paar dingen die hij niet vindt kloppen. “We hebben het nu over de hoeveelheid geld die uitgegeven wordt, maar dat doen we met een reden. We creëren een veilige en rustige situatie en dat kost geld. De eerste bijeenkomst die we hier hadden ging over angst en die hebben we weggenomen.”

Collegebesluit
Ook de mensen uit de buurt waren over het algemeen positief over een verlenging. De gemeente verstuurde een vragenlijst naar ruim vijfhonderd Goirlenaren. Twintig procent vulde die in. Daarvan vond 85 procent het de plicht van Goirle om vluchtelingen op te vangen. Ook dat neemt het college mee in het uiteindelijke besluit, dat later deze maand volgt.

LEES OOK:
Opvang van vluchtelingen in het Oude Missiehuis in Goirle misschien toch verlengd
Vluchtelingen in Goirle: ‘Ik ben er klaar mee om iedere keer te verhuizen’

Pieter Soethout