Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Opvang van vluchtelingen in het Oude Missiehuis in Goirle misschien toch verlengd

De ingang van de crisisnoodopvang in Goirle (foto: Ritchie van Rijswijk)

De crisisnoodopvang voor vluchtelingen aan de Tilburgseweg in Goirle blijft misschien toch langer open. Eigenlijk zou de opvang op 1 mei de deuren sluiten. Toch gaat de raad binnenkort bespreken of een verlenging mogelijk is. Daarna neemt het college hier een beslissing over.

Er wonen nu tussen de zestig en zeventig mensen, die vluchtten uit verschillende landen. Volgens CDA-raadslid Ineke Wolswijk hebben zij nu voor het eerst een beetje een gevoel van rust. Eerst zaten deze mensen nog in een sporthal in Zevenbergen. Nu lijken ze dus een geschikte plek gevonden te hebben, waar ze bijvoorbeeld een eigen kamer hebben en ‘een beetje geland zijn’.

Verlengen van de opvang
De motie van Wolswijk is voor sommigen te kort door de bocht. Er moet eerst onderzoek gedaan worden en daarna kan de raad het onderwerp bespreken. Dat gesprek vindt op 7 maart plaats.

Uit dat gesprek zou volgens Corné de Rooij, fractievoorzitter van Gezond Verstand Goirle Riel, genoeg informatie moeten vloeien. Op basis daarvan kan het college een beslissing nemen over de eventuele verlenging van de crisisnoodopvang.

Afspraak is afspraak
Wethouder Janneke van den Hout geeft aan dat de afspraak is om de vluchtelingen van 1 december 2022 tot 1 mei 2023 opvang te bieden. En eigenlijk vindt ze: afspraak is afspraak. “Toch is het nog steeds hard nodig”, stelt de wethouder. “Als college vragen we ons af of we ons strikt aan de afspraken moeten houden. Daarom denken we dat we moeten onderzoeken wat er mogelijk is.”

Zolang de crisisopvang nodig is, betaalt het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) hiervoor. Die kosten lopen op tot boven de twee ton per maand. Het zou kunnen dat die kosten uiteindelijk voor de gemeente zijn als de opvang, volgens het COA, niet meer noodzakelijk is.

Voor nu is het afwachten tot het gesprek op 7 maart en de beslissing die ergens later in die maand volgt.

Open huis
Een paar weken geleden werd er een ‘open huis’ georganiseerd bij de crisisopvang. Buurtbewoners konden langskomen om zo kennis te maken. “Zowel de buurtbewoners als vluchtelingen waren nieuwsgierig naar elkaar”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

LEES OOK: Bewoners noodopvang in Goirle openen de deuren voor dorpsgenoten

Pieter Soethout