Parkeren in de binnenstad wordt duurder

(foto: Omroep Tilburg).

Zonder stoplichten en zebrapaden kan oversteken op de Paleisring soms lastig zijn. De gemeente wil ervoor zorgen dat dit na de zomer weer veilig kan, tegelijkertijd met de werkzaamheden van de cityring. Binnenkort gelden daarom andere parkeertarieven om ervoor te zorgen dat er minder auto’s over de Paleisring rijden.

Op de zaterdag is het bij de Katterug een komen en gaan van auto’s. Het is er ook nog eens druk door de markt op het Koningsplein. De gemeente wil dat bezoekers vaker kiezen voor parkeergarage 013-Tivoli. Vanaf zaterdag 2 september wordt het daarom een euro goedkoper om je auto daar weg te zetten: van 3,00 euro per uur naar 2,00 euro.

Bij parkeergarage Emmapassage wordt het juist duurder. In plaats van 3,00 euro per uur betaal je in het weekend 3,50. De gemeente ziet dit als een tijdelijke oplossing voor de verkeersdruk bij de Paleisring tot in ieder geval eind 2023. Wat er daarna met de parkeertarieven gebeurt, is nog onduidelijk.

Ook de uitgang van de parkeergarage Koningsplein richting Piusstraat gaat binnenkort dicht. Dan kun je de parkeergarage alleen nog via de Bisschop Zwijsenstraat verlaten.

Chaos
Dat de ombouw van de cityring de nodige chaos met zich meebrengt zal niemand zijn ontgaan. Ter hoogte van de Katterug staan al een tijd verkeersregelaars in plaats van stoplichten en een zebrapad. Dat was reden voor SP Tilburg om vorige week zelf een zebrapad aan te leggen met als boodschap: ‘Tip aan de gemeente: doe het nu zelf ook!’

Een belangrijk doel van de ombouw is het halveren van het aantal auto’s dat dagelijks door de binnenstad rijdt. Op dit moment rijden er nog zo’n 11.000 voertuigen per dag over de cityring. De gemeente wil dit uiteindelijk laten afnemen tot 8.000 per dag in 2026.

Om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen de binnenstad gebruiken als doorgangsroute neemt de gemeente een aantal maatregelen. Zo is er een linksafverbod naar de Bisschop Zwijsenstraat, mogen auto’s nog maar met 30 kilometer per uur en is er nog maar één rijbaan.

Na de zomer zou het een stuk minder chaotisch moeten worden. Vanaf 28 augustus wordt er een rechtsaf verbod ingesteld bij de Koopvaardijstraat. Hierdoor moet het nog minder aantrekkelijk worden om de cityring als doorgangsroute te gebruiken.

LEES OOK:
Gemeente minder stellig: cityring gaat maximaal twee maanden dicht
Deze maatregelen gaan eind maart gelden op de Cityring
Cityring moet minder druk worden

Edita Saakian