Deze maatregelen gaan eind maart gelden op de Cityring

Plannen cityring Tilburg
Bron: gemeente Tilburg

De Cityring wordt vanaf eind maart teruggebracht tot één rijstrook, zodat het verkeer alvast aan de nieuwe situatie kan wennen. Na de zomer van 2023 starten namelijk de werkzaamheden om de Cityring om te bouwen tot Parkring.

Vanaf eind maart gaan de Heuvelring, Paleisring, Stadhuisplein, Schouwburgring en Noordhoekring terug naar één rijstrook. Ook mag je er dan nog maar dertig kilometer per uur rijden. Nu is de toegestane snelheid nog 50 km per uur. Het is vanaf dan ook niet meer mogelijk om vanaf de Paleisring linksaf te slaan naar de Bisschop Zwijsenstraat. Deze wordt als het ware losgeknipt van de Cityring. Politie, ambulances, taxi’s en bussen mogen dat wel.

Minder autoverkeer
De Cityring wordt niet alleen gebruikt door mensen die in de binnenstad moeten zijn. Automobilisten zien het als een snelle manier om van A naar B te komen, aldus de gemeente. En dat zou nu net een taak voor de ringbanen moeten zijn.

Daarom neemt ze eind komende maand al een aantal maatregelen. Uiteindelijk moet het aantal auto’s dat dagelijks over de Cityring rijdt terug van achttienduizend naar achtduizend. Daardoor komt er meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook moet de binnenstad een stuk groener.

Flinke klus
Het gaat volgens de gemeente ‘een flinke klus worden’. Om voor zo min mogelijk overlast te zorgen, vinden de werkzaamheden de komende jaren in fases plaats. Ergens in 2026 zou het ombouwen klaar moeten zijn.

LEES OOK:
Cityring moet minder druk worden
Binnenstadbewoners zijn ‘racebaan de cityring’ zat

Pieter Soethout