Parkeren bij Zwijsengarage wordt een stuk goedkoper

De Zwijsengarage vlakbij station Tilburg (foto: Omroep Tilburg)

Om het autoverkeer bij de Katterug in het weekend te verminderen, wordt parkeren bij de Zwijsengarage flink goedkoper gemaakt. Tot het einde van dit jaar wordt het maximale dagtarief in het weekend fors verlaagd. De nieuwe garage is bovendien nog niet echt bekend onder autobezoekers en met deze maatregel hoopt de gemeente daar ook verandering in te brengen.

Het is het besluit van wethouder Rik Grashoff (GroenLinks). De ombouwing van de Cityring naar de Parkring, ook deel van zijn portefeuille, zorgt ervoor dat er de helft minder auto’s door de binnenstad rijden. Op de zaterdag bij de Katterug na, is dat gelukt: “De drukte van autoverkeer gaat dan samen met de drukte van de markt. Als het verkeer hier vastloopt, dan heeft dat effect tot aan de Spoorlaan en de parkeergarage Pieter Vreedeplein”, liet hij weten.

Verleiden van autobezoekers
En dus neemt de wethouder een aantal maatregelen. Het maximale dagtarief voor parkeren bij de Zwijsengarage in het weekend wordt tien euro goedkoper. Je betaalt straks niet meer €14,00 maar € 4,00. Dat tarief gaat vanaf deze week in de weekenden gelden tot aan het einde van dit jaar.

Zo probeert Grashoff bezoekers te verleiden om te kiezen voor de ‘Roestbak’ in plaats van parkeergarages in het centrum. De wethouder hoopt hiermee de verkeersdrukte in het weekend bij de Parkring te verminderen. “Door in de Zwijsengarage te parkeren, maken deze bezoekers geen gebruik meer van de Parkring of de Spoorlaan.”

Verkeersregelaars
Het uurtarief voor garages in het centrum blijft hetzelfde. Bij het Pieter Vreedeplein gaat het om €3,00 en bij de Emmapassage € 3,50. Het dagtarief in het weekend is daar al gauw € 20,00. Bij een verblijf van meer dan twee uur loopt het verschil in prijs tussen parkeren in de stad of bij Zwijsen snel op.

Om te denken dat dit voldoende gaat zijn om de verkeersdrukte in het weekend op te lossen, zou naïef zijn, weet ook Grashoff. De doorstroming in het weekend bij parkeergarage Pieter Vreedeplein is al een tijd een probleem. Daarom wil hij zorgen dat verkeersregelaars in het weekend bij de in- en uitgangen van parkeergarages aanwezig zijn.

LEES OOK:
Wethouder Rik Grashoff: ‘Aantal auto’s op Cityring al gehalveerd’
Parkeren in de binnenstad wordt duurder
De ‘Roestbak’ is officieel geopend

Edita Saakian