Nieuwe nachtburgemeester gezocht in Tilburg

Tim Frenken, de vorige Nachtburgemeester van Tilburg. (foto: Sheridan Flipse)

Tilburg is opzoek naar een nieuwe nachtburgemeester. De huidige, Tim Frenken, mag na twee jaar zijn ‘ambt’ overdragen aan de volgende. Inschrijven kan tot 8 december. 

Nachtelijk Tilburg zoals uitgaan, evenementen, theater of film op de kaart zetten. Dit kan als nachtburgemeester, waarvoor de inschrijvingen nu geopend zijn. Tijdens de inschrijfperiode kan je jezelf, maar ook iemand anders opgeven. 

Als nachtburgemeester vestig je twee jaar lang de aandacht op de (nacht)cultuur van Tilburg. Hoe hier invulling aan wordt gegeven, is aan de nachtburgemeester zelf. Wel moeten er aan bepaalde eisen worden voldaan, zoals een bijdrage leveren aan het nachtelijk milieu.

Ambt overdragen
Maar ook is een nachtburgemeester het aanspreekpunt voor kwesties over het nachtleven. Er wordt verwacht dat je soms orde kunt herstellen via je woordvoerderschap.  Wanneer het ambt afloopt, moet de huidige nachtburgemeester nieuwe verkiezingen organiseren, zodat de ambtsketting aan de volgende kan worden doorgegeven. 

Er zijn meerdere nachtburgemeesters geweest in Tilburg, met elk een eigen bijdrage aan het nachtleven. Zo is er onder andere een boek met tekeningen en teksten geschreven over het uitgaansleven door René van Densen. Godelieve Engbersen bracht een cd met platen van Tilburgse muzikanten uit. Ook werden er nachtelijke wandelingen georganiseerd door Gert Brunink, om het dierlijke nachtleven meer onder de aandacht te brengen. De huidige nachtburgemeester, Tim Frenken, organiseerde mede de ‘Unmute Us’ protesten tijdens de coronapandemie en schreef een nachtelijke stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen.   

Inschrijving 
Aanmelden kan tot en met 8 december. Moeilijk om aan te melden is het niet, want dit wordt gedaan door middel van drie vragen:  

  • Voor-en achternaam 
  • Wat maakt jou of de persoon in kwestie een goede Nachtburgemeester van Tilburg?  
  • Waarvoor heb jij of de persoon in kwestie het ambt van Nachtburgemeester van Tilburg nodig? / Waarvoor wil jij of de persoon in kwestie het inzetten? 

Hierna wordt een lijst met geschikte kandidaten gevormd. Deze kandidaten kunnen vervolgens zoveel mogelijk publieksstemmen verzamelen in de week van 11 t/m 18 december. Tijdens de uitslagenavond op 21 december in De Nieuwe Vorst wordt de winnaar bekend gemaakt. Deze uitslag wordt bepaald op basis van publieksstemmen en advies van het adviesorgaan.   

Luna Kaleas