Ouderen leren over democratie tijdens rondleiding in het Stadhuis

De Udenhoutse ouderen steken enthousiast de handen in de lucht als het gaat over een station (foto: Omroep Tilburg)

Op initiatief van 50Plus waren dinsdagmorgen zo’n 30 ouderen uit Udenhout welkom in het Stadhuis. Hier kregen zij een kijkje achter de schermen in de raadszaal, een rondleiding door het Paleis-Raadhuis en keken ze hun ogen uit op de negende etage.

Zo tegen de klok van tien komen de laatste mensen het Stadhuis binnen gelopen. Het zijn allemaal mensen die lid zijn van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Udenhout. Met een bak koffie en een koek in de handen schuifelen ze een voor een naar de raadszaal. Ze nemen geen plaats op de publieke tribune, maar mogen voor deze keer op de plek zitten van de raadsleden.

Lage verkiezingsopkomst
Daarna neemt initiatiefnemer Henk van Tilborg het woord. De fractievoorzitter van 50Plus vertelt dat hij blij is dat iedereen er is. De aanleiding voor het organiseren van de rondleidingen is de lage opkomst van de verkiezingen in Tilburg. In 2022 kwamen slechts vier op de tien Tilburgers naar de stembus. Daar moet verandering in komen, vindt Van Tilborg.

Om dit voor elkaar te krijgen, moeten de inwoners van de stad – en omliggende dorpen – weten wat de gemeente nu eigenlijk precies doet. Daarvoor is raadslid Frans Vriens naar voren gekomen. Hij legt uit dat de raad in Tilburg eigenlijk drie taken heeft: ze vertegenwoordigt het volk, bepaalt wat er nodig is in de stad en houdt toezicht op het college. “Wij vinden allemaal dat het te langzaam gaat in de gemeente, maar er gaat ook veel aan vooraf. Dat is me nu wel duidelijk geworden”, vertelt Tiny uit Udenhout.

Station Udenhout
Om duidelijk te maken wat de raad in praktijk doet, spelen de aanwezigen na hoe de er keuzes gemaakt worden. Het gaat over de komst van een station in Udenhout, waar ze wat informatie over krijgen. Daarna is het tijd voor discussie. Een aantal aanwezigen ziet het station liever vandaag nog komen, want het zou ontzettend handig zijn om naar de stad te gaan. Anderen vinden dat er eerst maar eens gekeken moet worden naar het gebrekkige busvervoer, voordat er zulke grote ingrepen gedaan worden.

Na de discussie is het tijd voor het stemmen. Daaruit blijkt dan 19 aanwezigen voor zijn en 11 aanwezigen tegen. “Nou, jullie hebben besloten”, stelt Vriens. “Er komt een station in Udenhout.” Dit kan rekenen op gelach en een flink applaus van de aanwezigen. “Ook al waren elf van jullie het hier niet mee eens”, vervolgt het raadslid. “Dat is nou democratie. De helft plus één moet het er mee eens zijn en dan gaat het door. Sommigen worden dus teleurgesteld.”

Rondleiding
Na de presentatie maken de aanwezigen zich klaar voor de rondleiding door het Stadhuis. Eerst met de lift naar de negende etage, waar ze genieten van het uitzicht over de stad. Vlakbij het raam staat Theo. Hij is politiek geïnteresseerd en wist eigenlijk al wel wat de raad zoal doet. Daarom geniet hij vooral van de rondleiding. “Het is een prachtig gebouw met geweldig overzicht over de stad”, stelt hij.

Als kers op de taart mogen de Udenhouters nog even naar binnen in het Paleis-Raadhuis. Sommigen zijn hier vroeger zelfs getrouwd. Nu is het vooral de oude, muffe geur die mensen opvalt, maar verder kijken ze hun ogen uit bij de vele schilderijen, authentieke stoelen en de oude raadszaal.

Het is de Week van de Democratie en daarom is het zaterdag van 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s middags open dag. Iedere Tilburger is er dan welkom voor het rondleiding door het Stadhuis.

LEES OOK:
Een kijkje nemen op het Stadhuis kan tijdens rondleidingen gemeente

Pieter Soethout