Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Europees project YoCoJoin officieel van start

De wethouder sprak de volle zaal toe over YoCoJoin (foto: Omroep Tilburg).

Vertegenwoordigers van internationale media-instellingen uit heel Europa kwamen dinsdagochtend samen op de redactie van Omroep Tilburg. Daar werden officieel de contracten getekend voor het nieuwe project Youth Community Journalism Initiative, ofwel YoCoJoin. Zes Europese landen gaan de samenwerking met Omroep Tilburg aan om lokaal nieuws te maken.

Het project staat in het teken van jongeren. YoCoJoin laat jongeren het belang van de lokale journalistiek zelf ervaren. “Dat doe je niet alleen door ze te stimuleren om lokaal nieuws te lezen of te kijken, maar ook door ze het zélf te laten maken’’, zo laat de omroep weten. Omroep Tilburg gaat het project coördineren.

Fotomoment
De aftrap van het project was maandag in Seats2Meet, waar wethouder Yusuf Çelik (Media) ook aanwezig was. Dinsdagochtend maakte de delegatie kennis met de redactie in Tilburg. Na het tekenen van de contracten en het fotomoment vertrok de groep naar een vergaderruimte in het Spoorpark.

Yusuf Çelik is trots op het binnenhalen van dit EU-project door Omroep Tilburg: “In Tilburg maken we ons sterk voor de lokale media en journalistiek en hun informerende, controlerende en verbindende functies. Daarmee zetten we in op een toekomstbestendige journalistieke infrastructuur die past bij Tilburg. Dit project is een mooi voorbeeld dat daaraan bijdraagt: voor en met jongeren in Tilburg aan de slag met het lokale nieuws”.

Europese samenwerking
De zes lokale media-instellingen, die het project onder leiding van Omroep Tilburg gaan uitvoeren, komen uit Ierland, België, Servië, Slovenië, Hongarije en Malta. Per organisatie krijgen dertig jongeren de kans om tijdens het project als reporter aan de slag te gaan.

De jongeren mogen onder begeleiding van de lokale media zélf invulling geven aan het project. Het hoofddoel blijft hetzelfde: jongeren laten spelen met de grondbeginselen van de journalistiek, jongeren anders naar hun eigen leefomgeving laten kijken en jongeren social media als nieuwsmedium laten gebruiken.

De journalisten tekenden dinsdagochtend de contracten.

Edita Saakian