Tilburg in actie voor slachtoffers aardbeving in Marokko: “Het is toch je medemens”

De El Feth Moskee heeft een livestream gehouden en een doneeractie gestart (foto: El Feth Moskee)

Het nieuws van de aardbeving in het zuiden van Marokko sloeg in als een bom bij de Marokkaanse gemeenschap in Tilburg. Verschillende organisaties slaan daarom de handen ineen om zoveel mogelijk geld en goederen op te halen voor de slachtoffers. Zo ook de moskee El-Feth, aan de Stedekestraat. Via een livestream zet zij een doneeractie op om geld op te halen. Organisatie Moslim Empowerment Tilburg (MET) heeft contact met de Marokkaanse Artsen federatie in Nederland.

Mohammed Aknin, van MET, heeft het druk, maar maakt toch tijd om te bellen over de verschillende initiatieven. “We willen samen met basisscholen acties opzetten en we hebben contact met de gemeente. We hopen dat zij ook iets kan doen.” Via een betaallink, die sinds maandagavond live is, werd al meer dan 5.000 euro opgehaald. En komende donderdagavond organiseert MET een benefietavond. Meer informatie daarover volgt nog.

“Hun huizen van klei en leem zijn weggevaagd.”

Er is volgens Aknin niet alleen geld nodig: “De mensen daar, vooral in de afgelegen dorpjes, hebben geen onderdak meer. De meesten waren al arm en hebben nu niets meer. Hun huizen van klei en leem zijn weggevaagd. Er zijn vooral tenten en dekens nodig. Ook eten en drinken is belangrijk.”

MET hoopt binnenkort met alle spullen in een busje die kant op te gaan. “We zijn aan het uitzoeken hoe we tenten kunnen transporteren en willen met een team daarheen. We willen alles vastleggen, zodat mensen zien wat er met hun geld gedaan wordt.” Bovendien zijn ze in gesprek met Associatie Marokkaanse Artsen Nederland. “Wij gaan nu medische spullen inzamelen en artsen en verplegers naar het rampgebied sturen. Met al het geld dat we inzamelen willen we ter plaatse spullen inkopen voor de slachtoffers.”

“Het is toch je medemens en een land waar je binding mee hebt.”

Het nieuws kwam vrijdagavond hard aan bij Aknin, vertelt hij. “In principe gebeuren er wel vaker lichte aardbevingen in Marokko, dus ik schrok in eerste instantie niet. Daarna las ik hoe snel het aantal doden opliep en toen kwam het besef pas echt.” Zelf komt Aknin uit het noorden van Marokko, maar hij gelooft dat veel Marokkaanse Tilburgers vrienden en familie hebben in het rampgebied. “Het is hard aangekomen bij de Marokkaanse gemeenschap in Tilburg. Het is toch je medemens en een land waar je binding mee hebt. Het doet heel veel met je en je wil heel graag helpen.”

Ook de EL-Feth Moskee, aan de Stedekestraat in Tilburg, heeft via een livestream geld opgehaald. Met meer dan 20.000 euro hopen ze de slachtoffers te kunnen helpen. Ze zijn geschrokken door het nieuws van de aardbevingen in Marokko. “We leven intens mee met iedereen die is getroffen door de ramp. De slachtoffers en hun families zijn in onze gedachten.”

Edita Saakian