Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

LIVEBLOG: GroenLinks wint met 10 zetels, Tilburg maakt beweging naar links

In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws rond de gemeenteraadsverkiezingen. Hier vind je alles over de stembusgang én de uitslagen in de gemeente Tilburg. Het liveblog is inmiddels afgesloten.

Niet elf, maar tien zetels voor GroenLinks en toch FvD in de raad

01:10 – De restzetelverdeling zorgt ervoor dat GroenLinks niet elf maar tien zetels krijgt. Forum voor Democratie weet toch een zetel te bemachtigen. Daarmee krijgt Tilburg dertien partijen in de gemeenteraad. De voormalige coalitie van D66, VVD, GroenLinks en het CDA heeft geen meerderheid meer.

Er moet dus gekeken worden naar nieuwe samenwerkingen. Hoewel de SP twee zetels verloor, wonnen alle andere links partijen. “Tilburg heeft gekozen voor een groen, sociaal en progressief beleid”, stelt Esmah Lahlah.

Onderstaand de voorlopige zetelverdeling. Komende maandag volgt de officiële uitslag waarbij ook de voorkeursstemmen bekend worden gemaakt.

LEES OOK: GroenLinks wint verkiezingen in Tilburg, LST bijna gehalveerd

GroenLinks met elf zetels de grote winnaar

00:25 – GroenLinks komt uit op elf zetels en is daarmee de grote winnaar in Tilburg. De partij kwam van zes zetels af. “Die lach gaat voorlopig niet meer van mijn gezicht af”, zegt lijsttrekker Esmah Lahlah terwijl ze de enorme overwinning een plek probeert te geven.

Waar coalitiegenoten D66, CDA en VVD allemaal zetels verliezen, is de klap het grootst bij Lijst Smolders Tilburg. Die partij verliest vijf van de elf zetels. De SP raakt er twee kwijt. De PvdA, 50Plus en Lokaal Tilburg winnen allemaal een zetel.

Feest is het ook bij de Partij voor de Dieren, want die komen nieuw in de raad met twee zetels. ONS Tilburg maakt ook zijn entree in Tilburgse gemeenteraad met één zetel. Forum voor Democratie en Hart voor Vrijheid lijken het niet gehaald te hebben.

Vreugde bij GroenLinks na de overwinning (foto: Marjo van Yperen).
Teleurstelling bij Lijst Smolders Tilburg (foto: Marjo van Yperen).

Alle stemmen in Tilburg zijn geteld

00:00 Alle stembureaus in de gemeente Tilburg hebben hun uitslag bekendgemaakt. Dat levert de volgende percentage en verdeling van hele zetels op. Die zetelverdeling is nog onzeker, omdat nu de restzetels uitgerekend moeten worden.

‘Kiezers zijn afgehaakt omdat ik uitgesloten ben, maar ik blijf in de raad’

23:15 – Hans Smolders zijn partij Lijst Smolders lijkt op een flink verlies af te stevenen bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Dit gebeurt er als je uitgesloten wordt, mijn kiezers zijn afgehaakt omdat we toch niet mee mogen doen”, zegt Smolders bij TilBuZz. Hij verbaasde zich dan ook over verschillende peilingen die hem dertien zetels toedichtten.

Smolders vindt gezien het verlies dat hij niet ‘aan zet’ is, maar vindt nog steeds dat zijn achterban zeker niet buitengesloten worden. Over één ding is Smolders helder. “Ik blijf fractievoorzitter van LST, zo ben ik de campagne ingegaan en ik heb mijn woord gegeven.”

Het ergste vindt de lijsttrekker van LST nog wel dat nog meer kiezers in Tilburg zijn afgehaakt. “Ik denk dat de Tilburger zich daarover ook achter de oren moet krabben, net als de politiek.”

Hans Smolders (LST) bij TilbuZz

23:05 – GroenLinks loopt een procentje verder uit. Bij D66 was gerekend op zetelwinst, maar de democraten lijken drie zetels te verliezen. Ook de VVD en LST verliezen. Met nog 16.000 stemmen die geteld moeten worden, lijst Tilburg een voorzichtige ruk naar links gemaakt te zijn. De stembureaus in de binnenstad, maar ook in Broekhoven hebben nog niet hun uitslagen bekendgemaakt.

‘Hartstikke mooi resultaat’

22:45 – GroenLinks-lijsttrekker Esmah Lahlah straalt in het programma TilbuZz. “Dit is een hartstikke mooi voorlopig resultaat, laten we hopen dat het zo blijft.” De wethouder was tot voor kort partijonafhankelijk, maar sloot zich aan bij GroenLinks voor deze verkiezingen. Van een ‘Lahlah-effect’ wil ze niets weten. “We hebben het samen gedaan en ik ga er vanuit dat de kiezer voor ons programma is gegaan.”

Dat GroenLinks in de lift lijkt te zitten is opvallend. Het kreeg concurrentie van de Partij voor de Dieren, ook de PvdA groeit, maar de drie coalitiepartners met wie GroenLinks samen bestuurd heeft de afgelopen vier jaar, lijken zetels te gaan verliezen.

GroenLinks-lijsttrekker Esmah LahLah in TilbuZz

Helft van de stemmen geteld, GroenLinks op forse winst en LST verliest flink

22:35 – Het lijkt erop dat GroenLinks een flinke zetelwinst gaat behalen in Tilburg. Na het tellen van de helft van de stemmen, staat de partij van Esmah Lahlah op drie zetels winst. Lijst Smolders Tilburg lijkt een beroerde avond te gaan beleven. De nu nog grootste partij in de Tilburgse raad lijkt vijf zetels te verliezen.

Hans Smolders heeft volgens NOS transfer naar Breda gemaakt

De NOS heeft in hun verkiezingsuitzending gemeld dat Hans Smolders in Breda meedoet. De lijsttrekker van Lijst Smolders Tilburg wordt daarnaast ook gekoppeld aan Lijst Pim Fortuin in die stad. Op sociale media wordt scherp gereageerd door vooral verontwaardigde Tilburgers.

Uitslagen ‘vroege stemmers’ bekend

21:40 – De uitslagen van de ‘early-voters’ in Tilburg zijn bekend. Dat zijn mensen die al op maandag en dinsdag hebben gestemd. Opvallend is de flinke winst voor GroenLinks en de start van nieuwkomer Partij voor de Dieren. Verder lijkt het alsof de meeste partijen een beetje inleveren, maar vooral Lijst Smolders Tilburg verliest in deze voorlopige uitslag.

Opkomst ’teleurstellend’ met 40,1 procent

21:30 – Een flinke domper voor de gemeente Tilburg. De opkomst is definitief 40,1 procent. Dat is fors lager dan gehoopt. De opkomst in de gemeente was de afgelopen jaren toch al niet hoog. In 2018 was die 45,3 procent en in 2014 zelf 44 procent en daarmee de laagste van het land. Burgemeester Weterings noemde de lage opkomst ’teleurstellend’.

Opkomst in Tilburg waarschijnlijk nog lager

21:05 – De opkomst in de gemeente Tilburg zat volgens burgemeester Theo Weterings rond het sluiten van de stembussen net boven de 40 procent. Daarmee zijn er nog minder Tilburgers gaan stemmen deze verkiezingen. “Dat is heel teleurstellend, het gaat toch om je eigen stad”, zegt Weterings. Vier jaar geleden had Tilburg ook al een lage opkomst van 45,3 procent.

Stembussen gesloten

21:00 – De stembussen zijn gesloten. Volg in dit liveblog de verkiezingsuitslagen. Zo rond 22:30 uur worden de eerste stembureaus verwacht die hun uitslag door kunnen geven. Eerder op de avond is er ook nog een exitpoll.

‘Sinterklaas niet meer per paard door de stad’

20:45 – Als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, gaat Sinterklaas niet meer op een paard door Tilburg tijdens de intocht. “We vinden niet dat dieren thuishoren op evenementen”, zegt Anne-Miep Vlasveld in de verkiezingsuitzending van TilbuZz. Ze oppert alternatieven zoals een elektrische auto. PvdD mikt op twee zetels in de Tilburgse gemeenteraad en doet voor het eerst mee in de stad.

Anne-Miep Vlasveld van Partij voor de Dieren in TilbuZz

TilbuZz Verkiezingsavond met alle uitslagen

20:30 – Kijk live naar een terugblik op de campagne en uiteraard verkiezingsuitslagen bij Omroep Tilburg.

8199 kiesgerechtigden gestemd in Goirle

20:10 – De opkomst in Goirle lag om zes uur op 42 procent, dat houdt in dat 8199 inwoners hebben gestemd. Dat is iets minder dan bij de vorige verkiezingen, toen was de opkomst rond zes uur 43 procent, meldt Omroep Brabant.

Laatste uur om te stemmen ingegaan

20:05 – Er kan nog een klein uur gestemd worden. Alle stemlokalen sluiten om 21:00 uur. De gemeente Tilburg heeft een handige kaart gemaakt om te zien hoe druk het is bij elk stembureau en waar de dichtstbijzijnde zit. Mocht je nog gaan stemmen, vergeet niet je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs en stempas.

Verkiezingsuitzending TilbuZz begint bijna

20:00 – Over een half uurtje begint live vanuit de Tilburgse raadszaal TilbuZz De Verkiezingsavond. Samen met de lijsttrekkers en andere gasten blikken we terug op de campagneperiode en de belangrijke thema’s die in de stad spelen. Uiteraard druppelen later op de avond de uitslagen binnen.

Stembureauleden in Tilburg verdienen goed

Geen enkel stembureau kan zonder stembureauleden. Het is een soort vrijwilligerswerk, maar gemeenten zetten er wel vergoedingen tegenover. In Tilburg zijn die heel netjes. Een stemmenteller ontvangt 45 euro en dat is normaal. Een stembureaulid krijgt 205 euro en de voorzitter van het stembureau krijgt zelfs 270 euro bijgeschreven. De hoogte van de vergoedingen verschilt per gemeente. De website van de Rijksoverheid spreekt over een vergoeding die tussen de 100 en 150 euro valt, Tilburg verdubbelt dat.

Hoge opkomst in buurgemeente Hilvarenbeek

19:30 – Meer dan de helft van de stemgerechtigden in Hilvarenbeek heeft al zijn stem uitgebracht, laat burgemeester Evert Weys weten. Dat zijn rapportcijfers waar de gemeente Tilburg jaloers op kan zijn.

Burgemeester Weterings bezoekt stembureaus

18:30 – Burgemeester Theo Weterings maakt samen met de gemeentesecretaris een rondje ‘langs de velden’ in Tilburg.

Lijsttrekker ONS Tilburg gaat iedereen knuffelen bij drie zetels

18:00 – Linda Oerlemans van ONS Tilburg stemt samen met haar dochtertje in Wijkcentrum de Boomtak. Ze hoopt op twee zetels, “maar drie zou helemaal fantastisch zijn”, vertelt ze. “Iedereen is super zenuwachtig voor vanavond.” Op dit moment zit ze met één zetel in de Tilburgse gemeenteraad.

Of we haar op tafel zien dansen als ze drie zetels krijgt? “Ik ben wel zwanger, hé?” zegt ze lachend. Maar feest vieren kan nog steeds. “Ik ga denk ik iedereen knuffelen en waarschijnlijk ook huilen als dat lukt.”

Linda Oerlemans stemt samen met haar dochter (foto: Marjo van Yperen).

Stemhulp MijnStem 2,7 miljoen keer ingevuld

Onlinestemhulp MijnStem, die voor 253 gemeenten online staat, is rond vijf uur 2,7 miljoen keer ingevuld voor de gemeenteraadsverkiezingen, meldt Omroep Brabant. Een woordvoerster van de stemhulp verwacht dat de grootste piek van mensen die de stemhulp invullen nu voorbij is. De stemlokalen sluiten woensdagavond om negen uur.

De stemhulp meldde eerder al dat de helft van het aantal gebruikers de stemhulp waarschijnlijk gebruikt op de laatste dag voor de verkiezingen of de verkiezingsdag zelf. Ook de dag na de verkiezingen ziet MijnStem vaak nog bezoekers op de website. “Waarschijnlijk willen mensen na de verkiezingsuitslag nog checken wat de partijen ook alweer vinden”, denkt de woordvoerster.

Opkomst in Tilburg 26,1 procent

17:30 – Het lijkt erop dat de opkomst in Tilburg hoger uit gaat vallen dan in 2018. Alleen in veel andere Brabantse plaatsen zijn volgens Omroep Brabant al veel meer mensen naar de stembus geweest. De gemeente Den Bosch zat rond half vijf al op 33,5 procent en buurgemeente Goirle op 32 procent.

https://twitter.com/gemeentetilburg/status/1504132749833158664

Acht stembussen met stembussen

16:25 – De gemeente Tilburg zet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ook acht mobiele stemlokalen in. Dat zijn omgebouwde bussen die op parkeerplaatsen en strategische plekken staan.

  • Bernard Leenestraat 41, tegenover parkeerterrein P3
  • Winkelcentrum Westermarkt, noordzijde parkeerterrein Statenlaan
  • Mozartlaan, parkeerterrein ter hoogte van Mozartpad/Stokhasseltlaan
  • Rijperkerkstraat 2, parkeerterrein basisschool de Boemerang
  • Woerdenstraat, parkeerterrein zuidzijde Station Reeshof
  • Koolhovenlaan, parkeerterrein Vlodropstraat
  • Piushaven, noordzijde tegenover nr. 9
  • Kerkstraat 4, Berkel-Enschot, tegenover de kerk
Een stembus bij winkelcentrum Westermarkt (foto: Marjo van Yperen)

Dorpen slecht vertegenwoordigd op kandidatenlijsten

16:15 – Van de 349 kandidaten op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg, komen er maar 33 uit de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Slechts vier van de veertien partijen hebben een dorpeling op een enigszins verkiesbare plek staan. Veel partijen hebben zelfs helemaal geen kandidaten uit de drie dropen die ook onder de gemeente Tilburg vallen.

LEES OOK: Nauwelijks kandidaten uit de dorpen op de kieslijsten

VVD-Lijsttrekker stemt samen met oma

16:10 – Niels van Stappershoef heeft samen met zijn ‘grootste supporter’ gestemd. De VVD-lijstrekker hoopt dat zijn partij op zeven zetels uitkomt. “Ik heb gezonde spanning, want het is aan de Tilburger. We kunnen er nu niets meer aan doen.”

De afgelopen weken is Van Stappershoef veel langs de deuren gegaan. “Daarbij merkte ik wel eens dat mensen VVD-moe waren, maar vaak was dat op basis van landelijke thema’s. Ik probeerde dan uit te leggen dat wij de lokale VVD zijn, met een eigen gezicht, maar wel een kort lijntje naar de provincie of Den Haag.”

Hoewel hij niet iedereen kon overtuigen vond Stappershoef dat soort gesprekken wel leerzaam en uitdagend. “En mijn trotse oma heeft in ieder geval op mij gestemd.”

D66 hoopt op elf zetels in Tilburg

14:25 – D66-lijsttrekker Beppie Smit heeft haar stem uitgebracht bij Factorium Cultuurmakers aan het Koningsplein. Ze hoopt dat haar partij elf zetels haalt. “Dat is een realistisch doel als ik zie hoe we campagne gevoerd hebben, vooral onder jongeren.”

Ze is al tien jaar betrokken bij D66. “Maar als lijsttrekker voelen de verkiezingen toch wel anders. Het geeft me een extra kriebel in mijn buik omdat ik de kar trek.” Smit is tevreden over de campagne en hoopt ’s avonds ‘op tafel te staan’. “Als we elf zetels halen doe ik dat nadat we de afgelopen raadsperiode niet de grootste konden blijven.”

Na het stemmen, karaoken bij Factorium

14:00 – Je stem uitbrengen bij Factorium Cultuurmakers aan het Koningsplein is een belevenis. Als je gestemd hebt in de grote theaterzaal, kan je in een naastgelegen ruimte even je stemstress van je af zingen. Er is namelijk een karaokepodium ingericht. Dat lieten ze zich bij D66 geen twee keer zeggen. Lijsttrekker Beppie Smit en Julian Zieleman kozen voor een klassieker van stadsgenoot Guus Meeuwis.

Geen stormloop bij stemlocatie Avans

13:35 – Het is erg rustig op de stemlocatie van de Avans Hogeschool aan de Professor Cobbenhagenlaan. Er hebben pas 242 mensen hun stem uitgebracht. De meesten waren studenten die vlak voor hun college nog even stemden. Het stembureau heeft wel acht posters moet verwijderden. Die hingen namelijk te dicht bij de stemlocatie en dat mag niet.

Foto: Marjo van Yperen

Opkomst 19,2 procent in Tilburg

13:15 – De opkomst in de gemeente Tilburg is woensdagmiddag hoger dan bij de vorige verkiezingen. Rond één uur ’s middags had al 19,2 procent gestemd, in 2018 was dat 15,7 procent. Tilburg behaalde toen het laagste opkomstpercentage van Nederland.

7,1 procent van de stemmen uitgebracht op maandag en dinsdag

12:15 – In Tilburg zijn op maandag en dinsdag al 11.667 stemmen uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is 7,1 procent van het totale aantal Tilburgse stemgerechtigden. Sinds maandagochtend kon er al op dertien plekken gestemd worden in Tilburg. Maandag maakten daar 5.132 inwoners gebruik van en dinsdag 6.535. De meeste stemmen worden woensdag uitgebracht bij één van de kleine zeventig stembureaus in de stad en omliggende dorpen.

GroenLinks-lijstrekker Esmah LahLah brengt stem uit

11:20 – Esmah Lahlah heeft in het Tilburgse Textielmuseum haar stem uitgebracht. “Wel een bijzonder moment dit hoor. Vooral als ik foto’s doorgestuurd krijg van mensen die me vertellen dat ze op mij hebben gestemd.”

Vier jaar geleden werd ze wethouder terwijl ze niet aan een partij verbonden of politiek actief was. In die vier jaar is Esmah’s belangrijkste les geduld. “Het duurt soms best lang voordat je verandering krijgt. Je kunt hele mooie dingen doen, maar het is niet vanaf de volgende dag anders. Ook niet als je veranderingen op papier hebt gezet.”

Lahlah staat landelijk bekend als bestrijder van armoede. Ze werd begin dit jaar verkozen tot beste lokale bestuurder van Nederland. Onlangs sloot ze zich aan bij GroenLinks na jaren partijneutraal te zijn gebleven.

LEES OOK: Esmah Lahlah is de beste lokale bestuurder: ‘Tilburgse om trots op te zijn’

Stemmen in safaribussen Beekse Bergen

10:30 – Er is veel animo om deze woensdag te stemmen in safaripark Beekse Bergen. “Mijn vrouw las in de krant dat je hier kan stemmen en dat je dan gratis toegang kan krijgen tot het safaripark”, vertelt een man die in de rij staat voor het stembureau. “Dit is een leuke actie. Dan maken we er meteen een leuke dag van. Als Nederlander sta je vooraan als iets gratis is, he? En het is toch mooi weer!”

Stemmen in een safaribus (foto: Omroep Brabant).

LEES OOK: Stemmen in Beekse Bergen populair: ‘We maken er meteen een leuke dag van!’

Rustig bij stemlokalen op station Tilburg Centraal

10:15 – Het loopt nog niet storm bij de twee stembureaus aan de noord- en zuidzijde van station Tilburg Centraal. Hoewel je die aan de noordkant niet kan missen, is het stemlokaal aan de kant het centrum een beetje verstopt. De gemeente heeft daarom een groot digitaal wegwijzerbord neergezet. Tijdens eerdere verkiezingen werd geklaagd dat het stembureau moeilijk te vinden was.

Het ‘verstopte’ stembureau aan de centrumkant van het station (foto: Edita Saakian).
Het stembureau aan de noordkant van het station (foto: Edita Saakian).

Stembureau wordt opvanglocatie Oekrainese vluchtelingen

09:15 – Het voormalige GGD-kantoor aan de Ringbaan-West in Tilburg wordt een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De eerste mensen komen waarschijnlijk 28 maart aan. Uiteindelijk moeten er 150 Oekraïners opgevangen worden in het monumentale pand. Woensdag wordt het gebouw nog gebruikt als stemlocatie. Terwijl Tilburgers hun stem er uitbrengen, is de aannemer al aan het inventariseren wat er allemaal moet gebeuren, zodat hij donderdag meteen kan beginnen met verbouwen.

LEES OOK: Opvang Oekraïense vluchtelingen in voormalig GGD-gebouw

Helft van de Brabanders lijkt niet gaan stemmen

07:30 – Er wordt een opkomst van vijftig procent verwacht bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brabant. Dat blijkt uit onderzoek dat Omroep Brabant heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Newcom. Mensen geven als belangrijkste reden om niet te gaan stemmen, dat ze te weinig van de gemeentepolitiek af weten. In Tilburg was de opkomst in 2018 slechts 44 procent. Dat was het laagste percentage van Nederland.

Veel Brabantse kiezers zweven nog

07:00 – Meer dan een derde van de Brabanders die zeggen dat ze deze woensdag gaan stemmen voor de gemeenteraad had korte tijd geleden nog geen partij gekozen. Dat blijkt uit onderzoek dat Omroep Brabant heeft laten doen door onderzoeksbureau Newcom. Bij de kiezers die al wél een keuze hebben gemaakt, blijkt dat de loyaliteit het grootst is bij stemmers op een lokale partij.

GroenLinks wint Tilburgse scholierenverkiezing

06:30 – GroenLinks heeft met een ruime voorsprong de scholierenverkiezingen gewonnen. De partij kreeg ruim een kwart van de stemmen van Tilburgse leerlingen van het voortgezet onderwijs en mbo. D66 kreeg een kleine zeventien procent van de stemmen en de Partij voor de Dieren 12,5 procent.

Uitslag van de Tilburgse scholierenverkiezingen (afbeelding: ProDemos).

Opvallend is dat ook nieuwkomers Forum voor Democratie en ONS Tilburg goed scoren. Lijst Smolders Tilburg, de grootste fractie in de Tilburgse gemeenteraad kreeg slechts twee procent van de stemmen, maar dat is nog altijd meer dan het CDA en 50Plus.

Eerste Tilburgse stemlokalen open

06:30 – De eerste stemlokalen zijn open gegaan. Het gaat om de twee stembureaus bij Centraal Station Tilburg. Reizigers kunnen zo voordat ze Tilburg verlaten toch nog even hun stem uitbrengen aan zowel de noord- als zuidzijde van het treinstation. Alle andere stemlokalen in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel gaan pas om half acht open.

De gemeente Tilburg telt in totaal bijna zeventig stembureaus deze gemeenteraadsverkiezingen. De afgelopen twee dagen kon er al bij een beperkt aantal lokalen gestemd worden. Er worden ook acht mobiele stembureaus ingezet. Dat zijn omgebouwde bussen. Er kan tot woensdagavond 21:00 uur gestemd worden.

Collin Beijk