Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

GroenLinks wint verkiezingen in Tilburg, LST bijna gehalveerd

Tilburg kleurt GroenLinks, de partij heeft vier zetels gewonnen en komt daarmee op tien uit. Lijst Smolders Tilburg was de grootste partij, maar wordt bijna gehalveerd en verliest vijf van de elf zetels.

Er wordt gesproken over een ‘Esmah Lahlah-effect’ in Tilburg, maar daar wil de lijsttrekker zelf niets van weten. “We hebben dit met zijn allen gedaan en ik ga er vanuit dat de kiezer voor ons programma is gegaan.” Lahlah werd in 2018 partijonafhankelijk wethouder in Tilburg en sloot zich onlangs aan bij GroenLinks.

“Die lach gaat voorlopig niet van mijn gezicht.”

De lijsttrekker van GroenLinks kan het haast niet geloven dat haar partij zo’n overwinning behaald heeft. “Die lach gaat voorlopig niet van mijn gezicht. De stad heeft duidelijk gekozen voor een groen, sociaal en progressief beleid.” Hoewel de linkse partijen gewonnen hebben, sluit Lahlah niemand uit. “We gaan met iedere partij praten.”

De voorlopige zetelverdeling voor de Tilburgse gemeenteraad (afbeelding: Gemeente Tilburg)

Waar GroenLinks een flinke overwinning behaalde, kreeg de rest van de coalitie een tik te verwerken. De VVD leverde één zetel in en het CDA en D66 raakten allebei twee zetels kwijt. Dat verlies viel echter mee bij de enorme dreun die Lijst Smolders Tilburg (LST) te verwerken kreeg. De lokale partij was de grootste met elf zetels, maar wordt bijna gehalveerd.

“Mijn kiezers zijn afgehaakt omdat we toch niet mee mogen doen”

Hans Smolders zijn partij komt op zes zetels uit, een fors verlies van vijf. “Dit gebeurt er als je uitgesloten wordt, mijn kiezers zijn afgehaakt omdat we toch niet mee mogen doen”, zegt Smolders bij TilBuZz. Hij verbaasde zich dan ook over verschillende peilingen die hem dertien zetels toedichtten.

Smolders vindt gezien het verlies dat hij niet ‘aan zet’ is, maar vindt nog steeds dat zijn achterban zeker niet buitengesloten mag worden. Over één ding is Smolders helder. “Ik blijf fractievoorzitter van LST, zo ben ik de campagne ingegaan en ik heb mijn woord gegeven.”

“We moeten echt iets met die lage opkomst.”

Waar alle politici het over eens zijn is de ’teleurstellende’ lage opkomst in Tilburg. Die kwam uit op 40,1 procent. Vijf procent minder dan de vorige raadsverkiezingen. “Daar moeten we echt iets mee. We moeten achterhalen waarom het vertrouwen zo laag is en dat terugwinnen”, zegt Niels van Stappershoef van de VVD. Zijn partij verloor één zetel.

Tilburg krijgt dertien partijen in de gemeenteraad. Grootste nieuwkomer is Partij voor de Dieren met twee zetels. Forum voor Democratie en ONS Tilburg komen allebei met één zetel in de raad. Voor Tilburg had al een zetel bij de vorige verkiezingen, maar na een conflict ging die zetel naar ONS Tilburg. Voor Tilburg keert dus terug in de raad.

Komende maandag wordt de uitslag officieel gemaakt.

Collin Beijk