Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Opvang Oekraïense vluchtelingen in voormalig GGD-gebouw

In het oude GGD-pand aan de Ringbaan-West verblijven al een deel van de vluchtelingen. (foto: Taeke Bouma).

De gemeente Tilburg gaat tijdelijk vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in het voormalige GGD-gebouw aan de Ringbaan-West. Er kunnen maximaal 150 Oekraïners in het pand verblijven.

Het oude GGD-pand gaat waarschijnlijk maandag 28 maart open als opvanglocatie. Er is dan plaats voor tachtig personen. Het gebouw aan de Ringbaan-West is eigendom van de gemeente en daardoor kan er snel begonnen worden met de opvang. De vluchtelingen kunnen er langere tijd verblijven.

Het voormalige GGD-pand aan de Ringbaan-West staat sinds eind 2020 grotendeels leeg. De bedoeling was dat het monumentale gebouw een maatschappelijke functie zou krijgen of dat er in gewoond kon worden. Concreet is dat nog niet en het gebouw is daarom ingezet als coronatestlocatie en wordt nu ingezet als stembureau.

Ombouwen
“Er staan nu nog stemhokjes, maar de aannemer is al aan het inventariseren wat er moet gebeuren zodat hij donderdag meteen aan de slag kan”, vertelt een gemeentewoordvoerder. “Het is een kantoor geweest, dus om er een opvang van te maken, moeten er keukentjes en meer sanitaire voorzieningen komen.”

De maximale capaciteit van het oude GGD-pand is 150 vluchtelingen. “Naarmate de werkzaamheden vorderen, wordt ook de capaciteit groter. We verwachten dat ongeveer een week later alles af en ook veilig is voor dat aantal”, legt de woordvoerder uit.

Snel meer opvanglocaties
De gemeente Tilburg heeft de ambitie om op korte termijn tussen de 250 en 350 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. “We verwachten daarom binnen nu en een week nog meer locaties bekend te maken, maar die zullen niet zo groot zijn als deze.” Gedacht moet worden aan opvangplekken waar ruimte is voor enkele tientallen vluchtelingen.

Omwonenden van de locatie aan de Ringbaan-West zijn woensdagochtend per brief ingelicht over de opvangplannen. Op donderdag 24 maart worden ze in wijkcentrum De Back bijgepraat over de opvang van de Oekraïense vluchtelingen.

Open armen
Volgens de woordvoerder zijn veel Tilburgers bereid om de Oekraïense vluchtelingen te helpen op te vangen. “Dat zie je onder meer aan alle initiatieven in de stad, maar ook uit de aanbiedingen als opvanglocaties die we hebben gekregen.” Zo hebben zich kantoorpandeigenaren, zorginstellingen en kloostergemeenschappen gemeld.

Er wordt nog onderzocht of de aangeboden locaties geschikt zijn om vluchtelingen op te vangen. “We zijn in ieder geval heel erg positief over hoe Tilburg deze kwestie oppakt.” De voerder wijst erop dat Tilburgers die graag willen helpen met hun vragen terecht kunnen op de Oekraïne-pagina van de gemeente.

LEES OOK:
Dave deelt fruit uit aan Oekraïners: ‘Verschrikkelijk dat dit nodig is’
Regio Midden en West-Brabant moet 2000 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

Collin Beijk