Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Nauwelijks kandidaten uit de dorpen op de kieslijsten

Stembiljet voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg (foto: Edita Saakian).

Van de 349 kandidaten op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg, komen er maar 33 uit de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Slechts vier van de veertien partijen hebben een dorpeling op een enigszins verkiesbare plek staan.

De gemeente Tilburg telt iets meer dan 225.000 inwoners, daarvan wonen er ruim 22.600 in de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Dat is zo’n tien procent van het totale inwoneraantal. Alleen die tien procent wordt niet gehaald op de kandidatenlijsten. Slechts 8,8 procent van alle kandidaten komt uit de dorpen.

Verkiesbaar
Alleen de VVD, het CDA, 50Plus en D66 hebben kandidaten uit een van de drie dorpen op een verkiesbare plek staan. Bij de VVD lijkt het een zekerheid dat er iemand uit Berkel-Enschot namens de partij in de Tilburgse gemeenteraad komt. De nummers drie, vier en vijf komen allemaal uit dit dorp. Bij 50Plus komt de nummer twee uit Udenhout.

D66 hoopt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen elf zetels te behalen. Als dat lukt, zou dat betekenen dat de nummer elf uit Udenhout in de raad kan komen. Ook bij het CDA wordt het spannend of een dorpeling het haalt. Op nummer vijf staat een inwoner van Udenhout.

Geen vertegenwoordiging
Hoewel veel kandidatenlijsten mensen bevatten uit Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel, zijn er veel partijen die geen enkele dorpeling op de lijst hebben staan. Lijst Smolders Tilburg, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, Hart voor Vrijheid en ONS Tilburg moeten het zonder kandidaten uit de drie dorpen stellen.

  • Tilburg – 312 kandidaten
  • Berkel-Enschot – 16 kandidaten
  • Udenhout – 15 kandidaten
  • Biezenmortel – 2 kandidaten
  • Buiten de gemeente – 4 kandidaten

De vraag is op mensen uit Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel zich voldoende vertegenwoordig voelen in de raad en hoe zich dat vertaalt in het stemgedrag. De aandachtspunten van de dorpen zijn lang niet dezelfde als die van de grote stad. Toch behoren ze allemaal tot dezelfde gemeente en moet de gemeenteraad de knopen doorhakken.

Verhuizen
Vier kandidaten wonen buiten de gemeente Tilburg. Wethouder Bas van der Pol (D66) in woont in Rotterdam. Officieel moet hij wonen waar hij werkt, maar hij krijgt daarvoor ontheffing van de gemeenteraad. Van der Pol is overigens wel een geboren en getogen Tilburger. Voor raadsleden gaat die vlieger niet op, die kunnen hoogstens uitstel krijgen.

De nummer zestien van GroenLinks woont nu in Gilze. Als hij verkozen wordt, moet hij binnen afzienbare tijd verhuizen naar Tilburg om in de raad te komen. De nummer zestien van Voor Tilburg woont in Rijen en de nummer negen van Forum van Democratie in Den Haag, terwijl de partij niemand uit de dorpen heeft.

De kans dat iemand van buiten Tilburg gekozen wordt in de gemeenteraad is vrijwel uitgesloten. Dat geldt niet voor de kans dat Udenhout en Biezenmortel niet vertegenwoordig zijn. Die kans is namelijk zeer reëel gezien de kieslijsten.

Op het stembiljet staan de nummer 32 en 33 van GroenLinks door een fout als woonachtig in Tilburg, maar volgens de partij wonen beide kandidaten in Udenhout.

LEES OOK:
LIVEBLOG: D66-lijsttrekker hoopt op 11 zetels en karaookt na het stemmen

Collin Beijk