Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Kwart miljoen euro minder nodig voor reparatie Den Ophef

Den Ophef in de Piushaven (foto: Collin Beijk).

De reparatie van Den Ophef in de Piushaven kost de gemeente een kwart miljoen minder dan eerder werd gedacht. Eerst zou de reparatie zo’n 1,2 miljoen euro kosten. Een half jaar daarna kwam naar buiten dat er nog één miljoen bij moest. Uiteindelijk blijkt dat er ‘slechts’ 750.000 euro extra nodig was.

Kosten, kosten en nog eens kosten. De afgelopen jaren hoor je niets anders over de brug in de Piushaven. Steeds maar weer was er meer geld nodig voor de reparatie van Den Ophef. In 2018 waren er al lekkages, in 2021 brak er een bout in het draaimechanisme af en in 2023 kwam aan het licht dat het laswerk van slechte kwaliteit was.

Al met al genoeg gebreken en daarbij komende kosten om het weer te repareren. Uiteindelijk blijkt repareren toch een stuk goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe brug. Die kosten worden geschat op zo’n vier tot vijf miljoen euro. De reparaties hebben nog niet de helft van gekost.

Onderzoek naar kosten
De gemeente verwacht dat de brug voorlopig geen reparaties meer nodig heeft. Al geeft de burgemeester in een brief aan de raad aan dat het bedieningssysteem nog wel kampt met storingen. Om een beeld te krijgen van alle kosten die er in de afgelopen tien jaar zijn gemaakt voor de reparatie van Den Ophef start de gemeente een onderzoek. De resultaten hiervan worden ergens aan het einde van 2023 verwacht.

LEES OOK:
Brug Den Ophef doet zijn naam eer aan: reparatie twee keer zo duur
Opknapbeurt van drie ton voor Den Ophef na defect: ‘Dit is gewoon onkunde’
Reparatie Den Ophef: scheepvaart ligt stil en bijna geen autoverkeer

Pieter Soethout