Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Reparatie Den Ophef: scheepvaart ligt stil en bijna geen autoverkeer

Den Ophef in de Piushaven (foto: Collin Beijk).

De grote herstelwerkzaamheden aan ophaalbrug Den Ophef bij de Piushaven in Tilburg gaan binnenkort van start. Maandag 16 januari begint de operatie. De werkzaamheden gaan ongeveer twee maanden duren.

Met de ophaalbrug is al jaren van alles mis. In de zomer van 2021 ging het draaimechanisme van de brug kapot waardoor pleziervaart niet meer door de haven kon varen. Ook bleken de balken waar de brug op rust niet lucht- en waterdicht. In 2018 scheurde daardoor een van de balken.

Geen scheepvaart
Door de werkzaamheden wordt de brug afgesloten en is er bijna geen autoverkeer mogelijk. Vooral voor de scheepvaart slecht nieuws: van 16 januari tot en met eind maart 2023 kan er tussen de havenkom en de toeloop van de haven niet gevaren worden.

Vanaf maandag 23 januari zijn voor ongeveer drie dagen de Havendijk Noord en de aansluiting met Wethouder Baggermanlaan afgesloten voor autoverkeer. Gedurende die drie dagen kunnen auto’s de brug niet gebruiken. Er vinden dan namelijk takel- en transportwerkzaamheden plaats. Via gele bebording wordt autoverkeer dan omgeleid. Na die drie dagen kunnen auto’s wel gewoon over de brug rijden.

Hier kom je niet met je auto van maandag 23 januari tot en met woensdag 25 januari 2023 (beeld: Gemeente Tilburg).

De volgende werkzaamheden staan op de planning:

  • Ballasthuis: Het gebouw dat omhoog en omlaag gaat bij het openen en sluiten van de brug. Dat wordt tijdelijk verwijderd met grote kranen vervoerd naar een tijdelijke plek aan de Havendijk Noord.
  • Priemen: De grote draagarmen van de brug moeten worden verwijderd en verbeterd.
  • Rondom het verticale deel van de brug komen steigers te staan, om aanpassingen aan de hameitorens uit te voeren. Die steigers blijven staan tot maart 2023.

Veel gebreken
Eind maart wordt de brug weer in elkaar gezet. Ook dan is de Havendijk Noord en de aansluiting met de Wethouder Baggerman weer drie dagen afgesloten voor al het verkeer vanwege transport- en takelwerkzaamheden. De kosten voor de reparatie kunnen oplopen tot 1 miljoen euro.

LEES OOK:
Schippers boos: Piushaven maanden dicht door reparatie brug
Den Ophef is kapot, Piushaven in Tilburg onbereikbaar voor pleziervaart

Edita Saakian