Kersverse Tilburgse studenten leren elkaar kennen tijdens TOP Week

De introductieweek is in volle gang (foto: Omroep Tilburg).

Tilburg stroomt de komende dagen vol met nieuwe studenten. Zo’n 4.000 nieuwe eerstejaars van de universiteit, Fontys en Avans Hogeschool leren de stad kennen. Deze hele week staat in het teken van de introductie.

Groepjes nieuwe studenten maken tijdens de TOP Week kennis met het Tilburgse studentenleven. Het programma is verspreid over negen locaties in Tilburg. Op maandag leren de nieuwelingen elkaar kennen.

Feestjes
De cantus, Purple festival en het TOP-festival zijn toch wel de hoogtepunten van de TOP Week. Purple Festival vindt dit jaar voor het eerst plaats in het Leijpark. Studenten boven de achttien jaar verzamelen zich woensdag voor de TOP-cantus bij de Ireen Wüstbaan. Studenten onder de achttien gaan voor de alcoholvrije cantus naar de Koepelhal. Het TOP-festival is komende donderdag in de Muzentuin.

Laura (18) begint dit jaar aan de studie Personeelswetenschappen aan de universiteit. Ze kijkt deze introweek het meest uit naar alle feestjes. “De sfeer is in ieder geval nu al heel leuk en ik heb echt zin in de feestjes.” Vooral de cantus staat hoog op haar lijstje.

Haar medestudent Sanne (17) kan vanwege haar leeftijd pas volgend jaar aan de cantus deelnemen. Dit jaar moet ze naar de alcoholvrije versie in de Koepelhal: “Echt jammer, maar ik denk dat ik toch liever een paar uur ga slapen die dag”, zegt ze lachend.

Jelmer (18) komt uit Weert en heeft ook vooral zin om te feesten. Hij zoekt nog een kamer in Tilburg. “Ik wil heel graag naar Tilburg verhuizen, maar het is tot nu toe een moeilijke zoektocht.” Voor de TOP Week kan hij gelukkig terecht bij medestudenten op de kamer.

Grensoverschrijdend gedrag
Bij Tilburg University is dit jaar meer aandacht voor het herkennen van grensoverschrijdend gedrag. Alle begeleiders van de introweek hebben een soort cursus gehad door de GGD en Sense, zo ook Marith (18). Zij is dit jaar voor het eerst intro ‘mama’. Ze is verantwoordelijk voor een groep van zo’n tien studenten. “Ik vind het heel goed dat ze hier aandacht aan besteden en ik denk ook dat het nodig is. Ik weet nu wat ik moet doen als ik het zie gebeuren en bij wie ik moet zijn.”

Deze hele week zijn ook vertrouwenspersonen van onderwijsinstellingen bereikbaar voor studenten.

LEES OOK:
Duizenden nieuwe studenten in Tilburg: ‘Echt een studentenstad’
Tilburg wil de komende jaren honderden extra studentenkamers

Edita Saakian