Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Duizenden nieuwe studenten in Tilburg: ‘Echt een studentenstad’

Duizenden nieuwe studenten leren Tilburg deze week kennen (foto: Edita Saakian).

De introductieweek trekt als vanouds duizenden studenten naar Tilburg. De laatste dagen van augustus staan voor deze nieuwelingen in het teken van feesten, de stad en medestudenten leren kennen. In september nemen de 3.800 nieuwe studenten plaats in de Tilburgse schoolbanken.

Eerstejaarsstudente Cynta Gonzalez (21) uit Spanje

Cynta: “Ik ga in september aan mijn eerste jaar rechten beginnen op de universiteit. Ik wist dat ik heel graag in Nederland wilde studeren en na veel research kwam ik uit op Tilburg. Mijn eerste indruk van Tilburg is heel positief. Het is een kleine stad, maar met redelijk veel internationale studenten en dat sprak me heel erg aan. Ik heb zin om de stad nog beter te leren kennen en vooral het nachtleven. Ik heb gelukkig op tijd een kamer kunnen vinden. Ik weet dat het niet makkelijk is om hier een plek te vinden. Veel van mijn medestudenten hebben nog steeds geen plekje en wonen in hostels. Ik heb dus echt geluk gehad.”

Eerstejaarsstudent Ruud van der Velden (22) uit Eindhoven

Ruud: “Tilburg is een nieuwe stad voor mij. Ik kwam hier voorheen heel af en toe heen om te stappen. Ik vind het hier hartstikke leuk en de sfeer zit er goed in. Ik heb al veel mensen ontmoet, maar dat komt natuurlijk omdat je met z’n allen introductieweek hebt. Ik vind vooral het centrum heel mooi. Het is modern maar je vindt er ook veel oude gebouwen. Heel knus. Ik ga in september aan een opleiding op het Fontys beginnen. Ik studeerde voorheen in Eindhoven, maar ik merk nu al dat het hier veel meer voelt als een studentenstad. Toch blijf ik in Eindhoven wonen, omdat de reistijd heel erg meevalt. Als ik Tilburg zo leuk blijf vinden, moet ik het misschien overwegen.”

Eerstejaarsstudente Daphne Derks (21) uit Sittard

Daphne: “Ik was nog niet eerder in Tilburg geweest en ik moet zeggen dat ik de stad niet perse mooi vind. Wat ik wel echt merk, is hoe makkelijk je hier mensen kunt leren kennen. Dat is echt die Brabantse gezelligheid. Dat is ook één van de redenen dat ik de opleiding Rechtsgeleerdheid in Tilburg wilde volgen. Ik kom zelf uit Sittard en dat is echt geen studentenstad. Ik vind het daarom zo fijn dat ik echt het studentenleven ga ontdekken hier. Helaas kon ik geen plekje vinden in Tilburg, maar ik zit nu op mijn plek in een kamer in Eindhoven. Er liggen niet veel kamers voor het oprapen in deze stad. Wel jammer, maar het is niet anders.”

Eerstejaarsstudent Tim Remmers (21) uit Tilburg

Tim: “Er is echt veel te doen in Tilburg als student en omdat het zo’n studentenstad is, leer je heel makkelijk mensen kennen. Iedereen is hier tot nu toe heel open en aardig. Ik studeerde hiervoor op het HBO en begin binnenkort voor het eerst bij de universiteit; daar ga ik beginnen aan de opleiding Sociologie. Ik heb gekozen voor de Nederlandse studie, omdat ik al in een studentenhuis in Tilburg woon met veel internationale studenten en ik bovendien de studie niet nog moeilijker wilde maken. Tijdens deze introductiedagen heb ik al veel mensen leren kennen. Ik vind Tilburg niet een mooie stad, maar je kunt hier als student goed stappen en alles ligt dicht bij elkaar.”

Eerstejaarsstudente Natascha (25) uit Haarlem

Natascha: “In september ga ik de opleiding Journalistiek volgen bij Fontys. Ik heb specifiek voor Tilburg gekozen omdat het me tijdens de open dag opviel hoe persoonlijk de omgang was en hoe kleinschalig de school is. In Utrecht en Zwolle heb je deze opleiding ook, maar daar is een stuk meer afstand tussen studenten en docenten. Ik kom oorspronkelijk uit Haarlem, maar ik heb sinds twee weken een kamer gevonden in Tilburg. Ik heb tot nu toe vooral het centrum ontdekt en dat komt heel gezellig over. Vooral de Korte Heuvel is heel knus. In Haarlem had je niet echt plekken voor studenten om samen te komen, maar hier is dat echt anders.”

Edita Saakian