Jayden Houtriet wil het eerste elftal van Willem II halen

Jayden Houtriet op het jeugdcomplex van Willem II (foto: Omroep Tilburg)

De 21-jarige Jayden Houtriet tekende onlangs zijn eerste profcontract bij de Tricolores. Hij kwam in de zomer van 2022 over van Vitesse na een blessure en mocht daarna ruiken aan de hoofdmacht. Peter Maes ziet Jayden – sterk en 191 centimeter lang – meer als centrale verdediger en ontwikkelt hij zich nu bij de O21.

Na 11 jaar Vitesse was het volgens Jayden niet zijn eigen keuze om te vertrekken. Hij raakte het laatste half jaar bij de club uit Arnhem geblesseerd. “Eigenlijk was ik niet fit om naar een stage bij een andere club te gaan”, vertelt hij. “Mijn zaakwaarnemer had goed contact met de toenmalige trainer. Toen heb ik toch het vertrouwen gekregen en kreeg ik een kans bij Willem II.”

Wisselvallig seizoen
Het eerste jaar bij Willem II O21 beviel Jayden goed. “Het gaat goed, maar ik denk dat ik ook een wisselvallig seizoen gehad heb. Ik ben ook weer geblesseerd geraakt. Toen kwamen er wat jongens uit het eerste terug en speelde ik af en toe niet.” Toch heeft hij naar eigen zeggen erg veel geleerd. “We hebben veel trainers gehad en ik heb in een jaar heel veel meegemaakt en daar heb ik veel van geleerd.

Nadat hij bij Willem II al even aan het eerste mocht ruiken, gaf Peter Maes aan hem meer als centrale verdediger te zien. “Daarom focus ik me nu bij Willem II O21 op die positie. Ik denk dat dit de meeste kans biedt en daar ga ik hard voor werken. Als deze trainer mij zo ziet, wil ik daar ook vol voor gaan.” Al ziet de 21-jarige voetballer ook veel verschillen. “Centraal achterin heb je het hele veld voor je en zie je alles. Maar op nummer zes ben je vooral bezig met het veroveren van de bal en het spel verplaatsen. Dat is toch heel anders”, geeft Jayden aan.

Pittige trainer
Maes is volgens Jayden een trainer die goed bij hem past, al was het ook wel even wennen. “Het was aan het begin wel even pittig. Hij zit er enorm kort op en zegt wat hij vindt. Maar ik zeg al wel jaren tegen mezelf dat ik dat juist nodig heb.”

Een mooi moment voor Jayden is dat hij onlangs zijn eerste profcontract tekende. “Voor mij is het gewoon belangrijk dat ik fit ben en in mijn ritme kom. Dan vertrouw ik erop dat ik er het maximale uit haal. Ik ben blij dat ik mijn kans gekregen heb en dat ik weet waar ik nu naartoe moet werken.” Niet iedereen bij Willem II krijgt een profcontract. “Het is de eerste keer dat ik een contract heb en dat betekent heel veel voor mij.”

Maar het tekenen van een contract is niet het einddoel voor Jayden. Hij wil meer. “Op termijn zou ik graag proberen aan te haken bij het eerste. Dat is voor mij nu het belangrijkste. Met de grote mannen trainen en daar weer stappen in te zetten.”

Promotie Willem II O21
De beloftenploeg van de Tricolores speelt zaterdagmiddag uit in Eindhoven. De laatste weken kon de promotie al veilig gesteld worden, maar dit lukte niet. “Nu moet het wel echt gebeuren, want het is al een aantal keer uitgesteld. Iedereen deed gewoon zijn ding op de training en dat kan misschien een bepaalde focus zijn.”

Pieter Soethout