GroenLinks-raadslid wil meer inzamelpunten voor statiegeldblikjes op scholen

Een van de inleverpunten bij De Rooi Pannen in Tilburg (foto: Omroep Tilburg)

Nicky van Wanrooij is raadslid van GroenLinks Tilburg en hij pleit voor meer inzamelpunten voor statiegeldblikjes op scholen. Hij is zelf docent Nederlands op het Odulphuslyceum en daar staat er al een. “Dat zou wel iets kunnen zijn om te kijken of we dat op meerdere scholen en opleidingen in Tilburg kunnen realiseren”, vertelt Van Wanrooij.

Geschreven door Sem Dirks

Het is een halfjaar geleden dat de overheid statiegeld op blikjes introduceerde. Statiegeldblikjes kunnen momenteel bijvoorbeeld worden ingeleverd bij supermarkten en op enkele treinstations. Ook op verschillende scholen is dit ondertussen al mogelijk. Onder andere De Rooi Pannen en het Odulphuslyceum moedigen hun leerlingen aan om hun statiegeldblikjes te doneren aan een goed doel. Hiervoor zijn inzamelpunten in de schoolgebouwen ingericht. “Dat zou wel iets kunnen zijn om te kijken of we dat op meerdere scholen en opleidingen in Tilburg kunnen realiseren”, stelt GroenLinks-raadslid Nicky van Wanrooij.

Proef met doneerringen
In de gemeente Tilburg kun je binnenkort vier doneerringen vinden. Het gaat in eerste instantie om een proef.  De ringen zullen om afvalbakken worden geplaatst waar mensen hun statiegeldblikjes en –flesjes kunnen inleveren. Mensen die hun statiegeldblikje niet zelf in willen leveren, geven anderen mensen de kans dit wel te doen. Zo belanden de flesjes en blikjes niet in de prullenbak. Bij de Albert Heijn in de Piusstraat, in het Zomerpark, Wilhelminapark en bij de Burgemeester Stekelenburgplein komen de doneerringen te hangen.

Afgelopen jaar leverden Nederlanders 68% van alle statiegeldflesjes in, terwijl de norm bij 90% ligt. Dit blijk uit een artikel van de NOS. Met de recente toevoeging van statiegeld op blikjes is de vraag of dit percentage verder zal afnemen. 

Pieter Soethout