Binnenkort kun je je statiegeldflesje in een speciale ring doneren

Dit is hoe zo'n ring eruit kan gaan zien (foto: Omroep Brabant).

In de strijd tegen zwerfafval en om statiegeldverzamelaars tegemoet te komen, plaatst gemeente Tilburg binnenkort vier doneerringen. Dat zijn ringen om afvalbakken heen waar mensen statiegeldblikjes en flesjes in kunnen plaatsen. In sommige andere steden worden de ringen al gebruikt.

Sinds 1 april 2023 zit er statiegeld op bijna alle blikjes. Net als bij kleine statiegeldflesjes gaat het om 15 cent per blikje. Met de maatregelen wil de overheid meer plastic recyclen en zorgen dat minder afval dat in de natuur belandt.

Extra zwerfafval
In dat eerste halfjaar ontstonden ook problemen: lange rijen bij de statiegeldautomaat, statiegeldautomaten die de grote hoeveelheden niet aankonden en extra zwerfafval op straat. Juist om dat laatste tegen te gaan, stelden partijen GroenLinks, PvdA en de PvdD afgelopen februari al vragen aan het college over de doneerringen.

Het klinkt tegenstrijdig, maar toch zorgt het statiegeld op blikjes soms juist voor meer zwerfafval. Sommige mensen gaan op zoek naar statiegeld en trekken hiervoor vuilniszakken uit openbare prullenbakken open. Tijdens die zoektocht naar statiegeld belandt veel afval uit de bakken op straat. De doneerringen zouden dit kunnen voorkomen. Mensen die hun blikjes en flesjes niet zelf in willen leveren, kunnen ze in een doneerring plaatsen. Andere mensen kunnen het vanuit daar inleveren in de supermarkt.

In het laatste kwartaal van dit jaar start de gemeente met het experiment. Het gaat in eerste instantie dus om een proef. Op vier plekken in Tilburg komen de doneerringen:
– Albert Heijn Piusstraat
– Zomerpark
– Wilhelminapark
– Burgemeester Stekelenburgplein

Volgens de gemeente zijn dit de locaties waar het meeste zwerfafval wordt aangetroffen als gevolg van het doorzoeken van afvalbakken. Maar volgens de woordvoerder kunnen er altijd locaties bij, als blijkt dat ergens anders ook overlast is. “We hebben meerdere ringen besteld en bij succes kunnen we snel schakelen om ook op andere locaties de ringen te plaatsen.”

Edita Saakian