Dat betekent dat de huizen en appartementen dan geen energielabel E,F of G meer mogen hebben, want dat is nationaal zo afgesproken. Om de slechtst geïsoleerde sociale huurwoningen te verduurzamen, kan een aantal maatregelen genomen worden. Zo moeten de huizen beter geïsoleerd worden, kunnen er zonnepanelen geplaatst worden en moet elektrisch koken de nieuwe standaard worden. Hiervoor trok de gemeente vorig jaar bijna drie miljoen euro uit.
Verder wil de gemeente de inwoners van Tilburg wijzen op bewustwording over en het bijhouden van energiegebruik. Energiecoaches geven advies en bieden daarnaast een energiebox met besparende middelen aan. Ook kunnen mensen met een sociale huurwoning een voucher aanvragen om zelf wat energiebesparende maatregelen te nemen.
Beren op de weg
De ambities zijn torenhoog, maar de burgemeester ziet ook belemmeringen. “Zo is er te weinig capaciteit op het elektriciteitsnet om genoeg energie af te nemen en terug te leveren”, geeft hij aan in zijn brief. “Ook bouwmaterialen zijn beperkt beschikbaar en dit gaat vaak samen met een lange levertijd.” Bovendien is er personeelstekort bij aannemers en ook bij de woningcorporaties.
Ondanks de problemen die de burgemeester schetst, moeten er nog veel woningen verduurzaamd worden. Samen hebben de drie woningcorporaties ruim drieduizend woningen met een EFG-label. Tiwos wil in 2026 klaar zijn met verduurzamen. WonenBreburg denkt dat het 2028 gaat worden en TBV Wonen begint in 2025 en denkt aan het einde van 2028 klaar te zijn.
Extra geld geen oplossing
De burgemeester geeft aan dat er maximaal wordt ingezet op verduurzaming van de sociale huur in de stad. “Wij werken intensief samen met de corporaties en zullen dit blijven doen. Er zijn wat belemmeringen, maar daarvoor is extra geld niet de oplossing.”