Het gaat slecht met de bijen, Tilburgse imker maakt zich grote zorgen

Stadsimker Marcel maakt zich zorgen over de bij (beeld: Omroep Tilburg).

De bijensterfte is sinds 2020 nog niet zo hoog geweest. In een recent onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat 25,6% van de Nederlandse bijenvolken de afgelopen winter niet hebben overleefd. Dat ziet ook Marcel Horck, een Tilburgse imker. “Ik denk zelfs dat er over tien jaar geen bijen meer zijn.”

Toch kwam dit onderzoek niet als nieuws voor Horck. Al jaren probeert hij aandacht te vragen voor de Nederlandse bijen. Soms krijgt hij belletjes van andere imkers uit de regio die zien dat hun bijen uitsterven. “Deze winter belde een imker mij op. Vorig jaar in oktober had hij tien bijenvolken en in januari vertelde hij dat hij ineens zonder bijen zat. Zo hard gaat het.”

“Het is dramatisch en catastrofaal.”

Hij is nu een jaar of veertig imker. Hij heeft op verschillende plekken rondom Tilburg een bijenhouderij. Zelf heeft Marcel ook redelijk wat sterfte onder zijn bijen gehad. Het gekke is, vertelt hij, dat je als imker daar tegenwoordig rekening mee moet houden. “Het is een raar fenomeen. Je weet als imker dat je na de winter bijna 25% van je bijen kwijt gaat raken.” Zelf had hij er honderd in totaal, waarvan hij er nu 60 over heeft.

Horck ziet de toekomst van de bijen somber in. “Het is dramatisch en catastrofaal. Ik denk zelfs dat er over tien jaar geen bijen en insecten meer zijn.” Die gedachte wordt op meerdere plekken langzaam bevestigd. Bij de Kaaistoep bijvoorbeeld. Dat is een natuurgebied van ongeveer 450 hectare vlakbij het Bels Lijntje. Daar worden al bijna veertig jaar wilde bijen en insecten in de gaten gehouden. “Vijf jaar geleden werd al gezegd dat daar destijds 75% van de insecten verdwenen waren.”

“Zonder bijen, geen eten. Zo simpel is het echt.”

Het verdwijnen van de bijen en dus ook insecten heeft meerdere redenen. Zo komt het volgens onderzoekers van de Wageningen Universiteit door plagen en ziektes maar ook het tekort aan voedsel voor de bijen. “Het voedselaanbod voor bijen wordt steeds minder door verlies aan velden vol bloemen, vergrassing, de stikstofcrisis en klimaatverandering”, laten de onderzoekers weten.

Als je aan Marcel vraagt wat er moet gebeuren om dit tegen te gaan, valt hij stil. “Wij imkers weten het ook echt niet meer. Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor het zorgen van onze insecten en bijen.” Waarom er iets moet gebeuren, dat weet hij wel. “Aardbeien, appels, peren en kersen. Zonder bijen, geen eten. Zo simpel is het echt. De bij bestuift en zorgt zo dat wij eten krijgen.”

“Bijna niemand weet meer waarom bijen belangrijk zijn.”

Toch voelt het voor Marcel en andere imkers alsof al jaren niemand luistert. “Tegen wie moeten we nou nog zeggen dat het slecht gaat met de bijen? Ik weet het niet. Bijna niemand weet meer waarom bijen belangrijk zijn. Dat vind ik het ergste aan dit alles. Er groeit bovendien een nieuwe generatie op die het vanzelfsprekend vindt dat hun voedsel uit de supermarkt komt.”

Volgens de onderzoekers van Wageningen Universiteit helpt het in ieder geval als natuurbeheerders en de overheid samen werken om het tij te keren. “Uiteraard kun je zelf ook iets doen door bijvoorbeeld je eigen tuin of balkon te vergroenen door ‘bijvriendelijke’ bloemen aan te planten.”

LEES OOK:
Stadsimker neemt maatregelen tegen Aziatische hoornaar

Edita Saakian