Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Geen bergen afval meer na MeiMarkt dankzij ’t Gruun Straotje

Een deel van het afval na de MeiMarkt (foto: Stichting MeiMarkt).

Het is aankomend weekend weer tijd voor de MeiMarkt. Eerder kampte de organisatie nog met hoge afvalkosten door de spullen die mensen achterlieten. Daar is wat op bedacht, want voor alle spullen die over blijven is er nu een mobiele milieustraat.

’T Gruun Straotje, zoals die mobiele milieustraat heet, is een initiatief van Stichting MeiMarkt, la Poubelle, Tilburg Schoon en Citymarketing Tilburg. Spullen die aan het einde van de markt niet verkocht zijn, kunnen mee naar huis genomen worden of naar de mobiele milieustraat gebracht worden. Daarna krijgen ze een tweede leven bij kringloop la Poubelle.

“We nodigen alle kraamhouders van de MeiMarkt uit om hun overgebleven spullen en afval in te leveren in ’T Gruun Straotje. Alles kan én wordt gerecycled. Op die manier dragen we samen bij aan een duurzamere wereld. De opgeruimde zolder krijg je er gratis bij”, laat de organisatie weten.

Hoge kosten
Stichting MeiMarkt trok eind vorig jaar aan de bel, want ze zat in financieel noodweer. Al het afval dat mensen achterlaten, moet door de organisatie opgeruimd worden. Het gevolg was ruim 13.000 euro aan extra kosten. “Zo’n 8000 euro hebben we uit eigen zak moeten betalen”, vertelde Judith van den Hurk, secretaris van de stichting toen. Er werd een doneeractie opgezet.

Het groene straatje is dus niet alleen goed voor het milieu en de opgeruimde zolder, maar het zorgt ook dat er minder afval door BAT moet worden opgehaald. Dat scheelt weer in de kosten, want het opgehaalde afval moet per kilo worden afgerekend.

‘T Gruun Straotje vind je op zondag 28 mei tussen 16:00 en 19:00 in de Kloosterstraat achter de Schouwburg.

De MeiMarkt heeft dit jaar een mobiele milieustraat (foto: stichting MeiMarkt)

LEES OOK: Tilburgse MeiMarkt door hoge afvalkosten in financiële nood

Pieter Soethout