Tilburgse MeiMarkt door hoge afvalkosten in financiële nood

Een deel van het afval na de MeiMarkt (foto: Stichting MeiMarkt).

Stichting MeiMarkt verkeert sinds de vorige nachtelijke editie in financieel noodweer, zo zeggen ze zelf. De stichting roept daarom via een doneeractie de hulp in van Tilburgers en ze hopen op een verhoging van hun jaarlijkse subsidie.

In 2020 en 2021 ging er een streep door de jaarlijkse markt vanwege corona. De vorige editie kon weliswaar doorgaan, maar door een flinke afvalberg was de stichting ruim 13.000 euro kwijt aan opruimkosten. “Dat was een flinke kostenpost. Zo’n 8.000 euro hebben we uit eigen zak moeten betalen”, vertelt Judith van den Hurk, secretaris van de stichting.

“Alle facturen vielen hoger uit.”

Het afval en de niet-verkochte spullen worden ieder jaar na afloop door het Brabants Afval Team (BAT) per kilo afgerekend en opgeruimd. Die kosten worden bij de stichting verhaald. Dit jaar was het afval extra zwaar door flinke regen. “We verzoeken kraamhouders ieder jaar om na de markt alle niet-verkochte spullen weer netjes naar huis te nemen, maar dat gebeurt vaak niet.”

De stichting zag dat jaar op alle vlakken de prijzen stijgen. Bovendien moesten ze van kramenzetter wisselen, omdat het vorige bedrijf failliet ging. Die kosten bleken een stuk hoger te liggen. “Van de verkeersregelaars tot de wc-verhuur; alle facturen vielen hoger uit”, legt Judith uit.

“We zien dat kraamhouders hun afval gewoon op een andere straathoek neerleggen.”

Of de stichting maatregelen gaat nemen bij de volgende editie is niet zeker. “We werken al met een borg. Met kraamhouders spreken we af dat ze hun borg niet terugkrijgen als ze afval en spullen achterlaten. Maar wat we zien, is dat mensen hun afval gewoon op een andere straathoek neerleggen. Dat moet ook opgeruimd worden.”

Op die borg houden ze al een euro of twee in, omdat het naar eigen zeggen onmogelijk is om na te trekken van welke kraamhouder welk afval is. “Daar konden we een klein deel van de afvalkosten mee dekken, maar dat is lang niet genoeg.”

Intussen zijn ze in gesprek met de gemeente. Ze hopen op een verhoging van de jaarlijkse subsidie. “We kunnen niet elk jaar in de min komen. Wellicht dat we de prijs van het kraamverhuur iets moeten verhogen, maar hopelijk is dat niet nodig.”

“Als we geen hogere subsidie krijgen, lukt het zo niet langer.”

Komend jaar gaat de Mei Markt gewoon door. Het bestuur van de stichting heeft het stokje overgedragen aan de jongere generatie. “We hebben nu een redelijk stabiel bestuur en we hebben zin om als nieuwe generatie aan de slag te gaan. Maar als we geen hogere subsidie krijgen, lukt het zo niet langer.”

Na de komende Mei Markt maakt de stichting de balans op. Ze hopen met de recent gelanceerde doneeractie het financiële gat van 8.000 euro te dichten en met een schone lei te beginnen.

Edita Saakian