Veertien persoonlijke verhalen in Buitengewoon magazine van ONS Tilburg

Buitengewoon magazine van ONS Tilburg (foto: Bram Thewissen)

ONS Tilburg heeft een eigen tijdschrift gelanceerd. In Buitengewoon magazine staan verhalen van Tilburgers die niet zo snel gehoord worden. “Hele uiteenlopende verhalen met als overkoepelende factor Tilburg.”

Het was de afgelopen week weer tijd voor de Perspectiefnota. In grote lijnen staat hierin wat de gemeenteraad de komende jaren allemaal belangrijk vindt. Partijen kunnen moties indienen om zaken die zij belangrijk vinden aan te kaarten. “Normaal gesproken stonden al die moties in een powerpointpresentatie”, vertelt burgerraadslid Bram Thewissen. “Tijdens een van onze fractiebijeenkomsten opperde iemand het idee om er een magazine van te maken.”

Veertien verhalen
Zo gezegd, zo gedaan, want een hele tijd later ligt er het Buitengewoon magazine met daarin veertien verhalen van Tilburgers. “We hebben het altijd over het betrekken van de burger bij het politiek proces en hoe doe je dat beter dan door ze zelf een stem te geven. Het zijn persoonlijke verhalen, maar wel heel verschillend.” Uiteindelijk werd het magazine gemaakt door journalist en vormgever Elysa van der Ven. Ze is sinds begin dit jaar communicatieadviseur van ONS Tilburg.

De onderwerpen lopen uiteen. “We hebben bijvoorbeeld gesproken met de zus van iemand die door haar partner vermoord is. Dat noem je femicide”, legt het burgerraadslid uit. “We zijn gaan kijken of er eigenlijk beleid voor is en dat bleek niet zo te zijn. Die motie is gisteren unaniem aangenomen en daardoor gaat de wethouder aan de slag met het beleid.”

Het zijn allemaal verhalen vanuit de maatschappij. Dat vindt Bram uniek. Bijvoorbeeld over een 21-jarige vrouw die dakloos is. “Het zijn verhalen die de politiek bij de burger brengt. Voor de gemeente kunnen het kleine dingetjes zijn die vaak vergeten worden, maar voor de burger kan zoiets enorm belangrijk zijn. Dat is hoe wij politiek willen bedrijven. Van onderaf op zoek naar een verhaal en dan kijken wat er mogelijk is.

Jaarlijkse uitgave
Als het aan Bram ligt, blijft het maken van een magazine niet bij deze ene keer. “We hebben het er al over gehad om het volgend jaar weer te doen. Dan maken we er een jaarlijks ding van. We willen het namelijk niet te vaak doen, want dan raakt het zijn charme kwijt.”

Pieter Soethout