Drie extra locaties in Tilburg voor opvang Oekraïense vluchtelingen

In het oude GGD-pand aan de Ringbaan-West verblijven al een deel van de vluchtelingen. (foto: Taeke Bouma).

De gemeente Tilburg voegt drie nieuwe locaties toe als opvangcentra voor vluchtelingen uit Oekraïne. Naast het voormalig GGD-gebouw aan de Ringbaan-West, komen plekken vrij bij De Schans in Noord, een pand aan de Bredaseweg en een voormalig schoolgebouw in de Reeshof.

In het oude pand van de GGD verblijven de meeste vluchtelingen. Daar is plek voor 150 mensen. In de drie nieuwe locaties kunnen minder mensen verblijven, enkele tientallen vluchtelingen. In totaal moet Tilburg zo’n 250 tot 350 mensen opvangen.

Nieuwe locaties
Over de invulling van het voormalig schoolgebouw de Heerevelden in de Reeshof moet nog beslist worden. Het gebouw kan ook gebruikt worden om les te geven aan Oekraïense vluchtelingen. Als het toch wordt ingezet als opvang, is er plek voor zo’n tachtig vluchtelingen.

In het voormalig kloosterverzorgingshuis Mariahof, het pand aan de Bredaseweg 568, kunnen 100 vluchtelingen terecht. Omdat het gebouw al een tijd niet in gebruik is, vinden daar eerst veiligheidscontroles plaats.

In het voormalig kloosterkapel aan de Schans 123 in Tilburg Noord is tijdelijk plek voor vijftig vluchtelingen. Ook dat pand wordt aangepast om geschikt te maken voor tijdelijke bewoning.

Gereedmaken voor opvang
Als alle plannen doorgaan, zullen in Tilburg in totaal 380 Oekraïense vluchtelingen verblijven. Wanneer de vluchtelingen in de nieuwe locaties kunnen intrekken, is nog niet duidelijk. Er vinden eerst veiligheidscontroles plaats en ook zullen panden moeten worden aangepast op tijdelijke bewoning.

In het pand aan de Ringbaan-West verblijft een deel van de 150 vluchtelingen wel al. Dat pand is eigendom van de gemeente waardoor opvang sneller plaats kon vinden.

LEES OOK:
Een straat vol vlaggen om Oekraïense vluchtelingen welkom te heten
Opvang Oekraïense vluchtelingen in voormalig GGD-gebouw
Regio Midden en West-Brabant moet 2000 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

Edita Saakian