Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Regio Midden en West-Brabant moet 2000 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

Als het aan GroenLinks, D66 en de PvdA ligt, moet Tilburg extra plekken voor noodopvang van asielzoekers uit Afghanistan creëren.
Foto: Pexels

Veiligheidsregio Midden en West Brabant, waar Tilburg bij hoort, moet van de overheid 2000 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Binnen twee weken moeten er al duizend plekken beschikbaar zijn.

De komende tijd wordt volgens Den Haag een groot aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang. Brabant heeft drie veiligheidsregio’s. In totaal moeten 6.000 Oekraïense vluchtelingen in heel Brabant worden opgevangen.

Leegstaande appartementen
Veiligheidsregio Midden en West-Brabant bestaat uit 24 gemeenten, waaronder Tilburg. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar de in totaal 2.000 vluchtelingen worden opgevangen. De Veiligheidsregio laat weten opzoek te zijn naar leegstaande appartementencomplexen en vakantieparken voor tijdelijke opvang.

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen visumvrij reizen binnen de Europese Unie en hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. De opvang wordt dan ook niet geregeld door het COA, maar door de veiligheidsregio’s zelf. Asiel aanvragen kan wel, dus er zullen ook Oekraïners in asielzoekerscentra terechtkomen.

Edita Saakian