Aanleg nieuw fietspad door het Leijpark van start

In het Leijpark wordt de komende drie weken een nieuw fietspad aangelegd. Het pad loopt dwars door het park vanaf de brug bij de Leyhoeve tot aan de Ringbaan Zuid, ter hoogte van de kruising met de Wethouder Baggermanlaan. De fietsroute houdt de gemoederen al langer bezig en zorgde in oktober vorig jaar voor verdeeldheid in de raad.

Het ligt er nu nog modderig bij, maar over drie weken heeft het Leijpark er 130 meter aan fietspad bij. Op dit moment wordt het pad uitgegraven, waarna het asfalt de komende dagen wordt gelegd. De fietsroute door het park zorgt al sinds 2017 voor verdeeldheid onder raadsleden en omwonenden.

Onveilige situaties
De fietsroute zou vooral voordeel opleveren voor mensen die wonen en werken in bij het Elisabeth Tweesteden ziekenhuis. De fietsroute door het park zou veiliger en makkelijker zijn dan de huidige situatie. Toch uitten omwonenden en raadsleden hun zorgen. Zo zou het pad afbreuk doen aan het uiterlijk van het park. Daarnaast zorgt het fietspad voor onveilige situaties tussen wandelaars en fietsers.

Wethouder Rik Grashoff gaf in oktober vorig jaar aan dat er na jaren discussie een knoop moest worden doorgehakt. “Een nieuwe fietsroute door het Leijpark is niet alleen maar negatief of positief. We dragen dit nu al jarenlang met ons mee. U weet net zo goed als ik dat de mensen alsnog door het park gaan fietsen.”

Groen licht
Hierdoor kreeg het plan vorig jaar groen licht van een meerderheid van de gemeenteraad en heeft het college van B&W in november besloten tot aanleg. Daarmee is de ambitie om een veilige fietsverbinding te realiseren tussen onder andere het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis en het centrum van Tilburg dichterbij dan ooit.

De totale aanleg duurt zo’n drie weken. Naast het aanleggen van het fietspad vinden er meer werkzaamheden plaats. Zo moet er automatische verlichting aangebracht worden. Ook wordt de oversteekplaats voor fietsers en voetgangers bij de Ringbaan Zuid vergroot.

LEES OOK:
Fietsroute door het Leijpark komt er toch, ondanks bezwaren van verschillende partijen
Fietspad door het Leijpark zorgt voor verdeeldheid in de raad

Edita Saakian