Fietsroute door het Leijpark komt er toch, ondanks bezwaren van verschillende partijen

Het Leijpark in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

De raad heeft besloten dat de fietsroute door het Leijpark er toch gaat komen. Al jarenlang gaat het er in de gemeenteraad over. Er waren verschillende partijen tegen, maar uiteindelijk kwam er toch een meerderheid voor het plan. In het tweede kwartaal van 2023 start de aanleg.

De gemeente spreekt al vijf jaar met betrokkenen over een fietsverbinding door het Leijpark. Deze verbinding moet ervoor zorgen dat mensen makkelijker van en naar het gebied bij het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis kunnen komen.

130 meter
Om dit voor elkaar te krijgen gaat de gemeente daar 130 meter fietspad aanleggen. Samen met de paden die er al zijn, zorgt dit voor een fietsroute tussen de brug bij de Leyhoeve en de Ringbaan-Zuid. Langs het voet- en fietspad komt duurzame verlichting, die pas aanspringt als er een fietser of voetganger passeert.

Ook heeft de gemeente rekening gehouden met de dieren en planten in het park. Er worden geen bomen gekapt en ook de impact voor de dieren is volgens het college minimaal.

Leonard Springer
Verschillende partijen uit de raad zijn het niet eens met het besluit. Zo zou het toevoegen van 130 asfalt afbreuk doen aan het originele ontwerp van Leonard Springer. Hij ontwierp ook het Wilhelminapark en het Wandelbos. Daarnaast vinden sommige raadsleden dat het Leijpark gezien moet worden als cultureel erfgoed. De gemeente gaat dat laatste onderzoeken.

Op maandagavond 12 december is er een inloopavond voor omwonenden en belangstellenden. Hier kunnen mensen de tekeningen zien en zijn er medewerkers van de gemeente aanwezig om vragen te beantwoorden.

Pieter Soethout