Fietspad door het Leijpark zorgt voor verdeeldheid in de raad

De raad wordt het niet eens het nieuwe fietspad door het Leijpark (foto: Pieter Soethout)

Een debat over een fietspad door het Leijpark zorgt voor duidelijke voor- en tegenkampen in de raad. Het college heeft een plan opgesteld voor een nieuwe fietsroute door het park, maar meerdere raadsleden zien hier niets in.

De gemeente zoekt al jaren naar een manier om het gebied bij het Elizabeth Tweestedenziekenhuis (ETZ) en Van der Valk te koppelen aan de Ringbaan-Zuid. Nu fietsen er al veel mensen door het park, maar dat mag niet en er is ook niet genoeg verlichting. Het plan voor een fietsroute door het Leijpark zorgt voor veel zorgen bij omwonenden. Ook raadsleden van onder andere de PvdA, LST en SP hebben nog erg veel twijfels.

Veel zorgen over nieuwe fietsroute
“Een fietspad doet afbreuk aan het monumentale park, verstoort de rust van wandelaars en van de dieren die in het park leven”, opent Bea Mieris van de PvdA het debat. “Wij zijn van mening dat de fietsroute, zoals hij nu om het park loopt, voldoende is. Wij zien geen probleem en we zien dan ook niet dat het nodig is om door het Leijpark te fietsen.”

De veiligheid van het nieuwe fietspad lijkt het grootste probleem. Extra fietsers zullen volgens de partijen letterlijk en figuurlijk botsen met de vele wandelaars in het park. Daarnaast is er ook een nieuwe oversteek van de Ringbaan-Zuid nodig. Ook dit wordt door de partijen als onveilig gezien, aangezien er veel ongelukken gebeuren op de 70-kilometer weg.

Fietsen gebeurt toch
Frans Vriens van 50Plus is het niet eens met de tegenstanders. Hij ziet nu al heel veel fietsers in het park. “Op dit moment gaat het goed, want ze houden al heel goed rekening met de wandelaars. Ik zie niet hoe dit zal veranderen als er daadwerkelijk een fietspad aangelegd wordt.”

Andere mogelijkheden zijn er volgens Arne Kramer van GroenLinks niet. “Alle andere plannen zijn onderzocht en daaruit kwam simpelweg dat ze niet mogelijk zijn. Zoals een fietsroute achter het tankstation aan de Kempenbaan. Daarom is dit de beste oplossing.”

Soms is er geen ideale oplossing, reageert wethouder Grashoff op de opmerkingen van de raadsleden. ‘Een nieuwe fietsroute door het Leijpark is niet alleen maar negatief of positief. We dragen dit nu al jarenlang met ons mee. We moeten nu ook een keuze durven en willen maken. Of een fietsroute door het Leijpark of een route om het park heen die twee keer zo lang is. U weet net zo goed als ik dat de mensen dan alsnog door het park gaan fietsen.”

Het college gaat er uiteindelijk over, maar toch gaan enkele partijen een motie indienen, omdat ze geen vertrouwen hebben in het plan.

Pieter Soethout