UCF naar de rechter om Peerke Donders standbeeld

Kenneth Cuvalay bij het omstreden beeld van Peerke Donders (foto: Omroep Brabant).

Twee leden van de Ubuntu Connected Front (UCF) gaan woensdag in beroep tegen gemeente Tilburg om het standbeeld van Peerke Donders. Het standbeeld hoort niet in het Wilhelminapark, aldus UCF.

De zaak vindt woensdagmiddag plaats in de rechtbank van Breda . De UCF is in beroep gegaan tegen het besluit van de gemeente om een informatiebord te plaatsen bij het ‘omstreden’ standbeeld van de missionaris Peerke Donders in het Wilhelminapark.

Informatiebord
UCF vindt de beeldengroep racistisch, koloniaal en stereotyperend. De gemeente Tilburg plaatste een informatiebord, maar dit is volgens UCF niet genoeg. Hiermee tolereert de gemeente volgens hen racisme, waar ze dit juist zouden moeten bestrijden.

De discussie over het standbeeld speelt al sinds 2001. De gemeente besloot daarop een informatiebord te laten maken, met context over het standbeeld en Peerke Donders. Volgens Kenneth Cuvalay is dat geen oplossing. “Het discussiepunt is namelijk dat mijn voorouder als hulpeloos en inferieur wordt afgebeeld, terwijl Donders neerbuigend op ze neerkijkt.”

Juist een held
Door de ‘oplossing’ van de gemeente voelt UCF zich niet gehoord en dus stapt ze naar de rechter. “Peerke Donders werkte in de 19e eeuw mee aan de onderdrukking en vernietiging van een cultuur. Het gaat ons niet per se om hem, maar het lijkt alsof de gemeente zich niet bewust is van de doorwerkende impact van het slavernijverleden.”

Door de ophef over het standbeeld wil stichting Petrus Donders al langer een uitleg over wie Peerke Donders was. De stichting ziet de missionaris juist als held, omdat hij zich uitsprak tegen de slavernij.

UCF Tilburg wil niet dat het beeld verdwijnt, benadrukt Kenneth. “Het moet volgens ons uit de publieke ruimte. Een openbaar stadspark is niet de plek om de juiste context te creëren. Dit kan wel in bijvoorbeeld een beeldentuin of een museum.”

Edita Saakian