Onderzoek ingesteld naar verlaging snelheid Ringbaan-Zuid

De Ringbaan-Zuid in Tilburg-Zuid | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

In een brief aan de gemeenteraad geeft wethouder Rik Grashoff vrijdag aan dat het van belang is om kritisch te kijken naar de toegestane snelheid op de Ringbaan-Zuid. Hij legt uit dat er onderzoek naar gedaan moet worden om te kijken of dit haalbaar en gewenst is.

De snelheid op de Ringbaan-Zuid is de laatste tijd veel in opspraak gekomen. Vooral na het noodlottige ongeval van de 12-jarige Jayden, waarbij hij overleed na een aanrijding met een auto toen hij overstak met zijn fiets.

De moeder van Jayden is na het ongeval een petitie gestart om de verkeersveiligheid aan de kaak te stellen bij de gemeente. De petitie heeft tot op heden al meer dan 7.300 handtekeningen.

In de brief aan de raadsleden legt de wethouder uit dat er drie belangrijke aspecten meespelen bij een beslissing als deze.

Ten eerste wil de gemeente sluipverkeer door de binnenstad en de wijken voorkomen. Dit brengt veel overlast met zich mee. In de brief staat: “Alleen door de mogelijkheid van uitwijken te beperken, kan de snelheid op de Ringbaan-Zuid mogelijk worden verlaagd.”

Ten tweede moet de groene golf mogelijk blijven op de Ringbaan-Zuid. Er is al onderzoek gedaan naar of dit ook met 50 km per uur werkt. Dit zou wel werken, maar brengt ook nadelen met zich mee. Zo kan het zijn dat voetgangers en fietsers sneller door rood zouden rijden. Ook kan het zijn dat auto’s dan langer moeten wachten voor een rood licht.

Ten derde benoemt Wethouder Grashoff dat het ook een realistische snelheid moet zijn waar weggebruikers zich aan gaan houden. Dit en de bovenstaande aspecten moet volgens de wethouder allemaal nog duidelijk worden in het onderzoek.

Na het onderzoek wat nu gestart wordt zal het College van Burgemeester en Wethouders met nadere voorstellen komen.

LEES OOK: Nabestaanden overleden Jayden (12) starten petitie voor een veiligere Ringbaan-Zuid

Julia Meijer