Afschaffen blaftaks kost Tilburg vele tonnen: ‘onrechtvaardige belasting’

Foto: Instagram @boefthedog

Er lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer om de hondenbelasting op termijn af te schaffen. Dat is goed nieuws voor de Tilburgse hondenbezitters. De stad is de duurste Brabantse gemeente als het gaat om de blaftaks. Jaarlijks int Tilburg ruim 1,6 miljoen euro hondenbelasting.

Het afschaffen van de belasting zou de gemeente Tilburg ruim 1,6 miljoen euro per jaar kosten. De stad staat al jaren eenzaam aan de top in Brabant wat betreft het innen van hondenbelasting. Hondenbezitters betalen 109,40 euro voor één hond, hebben ze er twee dan moet er 264,55 euro afgerekend worden en daarna betaalt de Tilburger 184,31 euro per extra hond.

Het Tilburgse raads- en kamerlid Hans Smolders wil dat de blaftaks per direct van tafel gaat, maar die motie lijkt het, net als in zijn thuisstad, niet te halen in Den Haag. Het Brabantse VVD-kamerlid Daan de Kort wil gemeenten iets meer tijd geven voor het stopzetten van de blaftaks. Die motie lijkt wél een kleine meerderheid te krijgen in de Tweede Kamer. De moties volgen op een burgerinitiatief waarvoor landelijk 60.000 handtekeningen werden opgehaald.

Miljoen voor handhaving
In een overzicht van de gemeente Tilburg over wat er met het belastinggeld gebeurt, staat dat er sinds 2019 elk jaar een miljoen euro aan handhaving werd uitgegeven. “Onzin, dat is voor boa’s die ook andere taken uitvoeren.”, zegt raadslid Smolders. De gemeente laat weten dat onder deze forse post veel andere kosten zitten:

  • De bijdrage aan het DOC-T Dierenopvangcentrum.
  • De aanleg van losloopzones en -terreinen .
  • Het aanpakken van hondenbijtincidenten.

Uiteindelijk blijkt dat er maar 98.000 euro wordt uitgegeven aan de daadwerkelijke handhaving door boa’s. Daarmee is de gemeente Tilburg er nog niet:

  • Het onderhoud van de hondenveldjes kost de gemeente 15.000 tot 20.000 euro.
  • Het opruimen en verwerken van de hondenpoep kost dit jaar 289.000 euro.
  • Het heffen van de hondenbelasting kost de gemeente jaarlijks 74.000 euro. Hierbij gaat het om de tweejaarlijkse huis-aan-huis controles, alle administratie en het behandelen van beroep en bezwaren.

Onrechtvaardig
Smolders is duidelijk over de blaftaks: “Het is gewoon een onrechtvaardige belasting. Baasjes ruimen de poep op en worden vervolgens gestraft omdat ze ervoor moeten betalen.” Wat hem betreft moeten de voorzieningen voor honden gewoon uit de algemene middelen betaald worden. “Het is een kwestie van kiezen. Er wordt hier zoveel geld verkwist dat die 1,6 miljoen euro wel te vinden zijn.”

Het zit het raadslid hoog dat Tilburg een van de 22 Brabantse gemeenten is waar de hondenbelasting nog bestaat en ook zo hoog is. “Als je die belasting afschaft, bespaar je meteen op het innen en controleren ervan”, vervolgt Smolders. “De politiek moet goed gedrag van burgers belonen en niet bestraffen met belastingen.” Wel vindt hij dat de boetes voor het niet opruimen van hondenpoep omhoog moeten.

Melkkoe
Net als de Onroerendezaakbelasting (OZB), wordt de blaftaks als een melkkoe gezien voor gemeentes. Van de 1,6 miljoen euro die de gemeente Tilburg inde aan hondenbelasting, bleef na aftrek van alle kosten in 2019 vier ton over en de afgelopen twee jaar 270 duizend euro. Die ‘winst’ ging naar de algemene middelen. Het lijkt erop dat er wel wat geld wordt verdiend aan de hondenbelasting, maar dat het op de totale begroting van de stad minimaal is.

Toch is Smolders van mening dat het anders moet. “Inwoners zijn niet gek, die weten ook wel ze met die belasting de gemeentekas spekken”, zegt Smolders. “Het is toch ongelofelijk dat juist Amsterdam, een gemeente waar de tekorten enorm zijn, geen hondenbelasting heeft en Tilburg nog wel.”

Collin Beijk