Primeur: Vaatchirurgen opereren met 3D-beelden uit de cloud

De vaatchirurgen van het ETZ maken bij operaties van nu af aan gebruik van een 3D-techniek, waarmee de ingreep precies op een beeldscherm te volgen is.
Vaatchirurg Jan Heyligers kijkt bij de operatie naar de 3D-beelden van de patiënt

De vaatchirurgen van het ETZ maken bij operaties aan bloedvaten voortaan gebruik van een nieuwe 3D-techniek, waarmee ingrepen heel nauwkeurig op beeldscherm te volgen zijn. “De live beelden helpen ons om door de bloedvaten te navigeren en de stents op exact de juiste plek te plaatsen.” Vaatchirurg Jan Heyligers is enthousiast over de nieuwe software die het ETZ als eerste ziekenhuis in ons land inzet.

Heyligers somt vlot de voordelen op van het werken met de nieuwe techniek: “Door de geavanceerde techniek is de operatietijd korter. Ook gebruiken we minder contrastvloeistof. Bovendien krijgen patiënt en operatieteam minder straling te verduren”. Vaatchirurgen zijn met behulp van Cydar EV in staat om accurater te opereren. “Daardoor loopt de patiënt minder risico op complicaties, zoals het verkeerd plaatsen van stents. Dit zijn buisjes die kunnen helpen bij het openhouden van bloedvaten”, aldus Heyligers. “Bovendien kunnen we nu soms volstaan met twee prikgaatjes: één in de lies en één bij de oksel. En ook nog een kleine snee in de andere lies. Dat is het alternatief voor een grote operatie waarbij buik en borstkas geopend moeten worden. De patiënt kan zo veel sneller naar huis en loopt minder risico tijdens de operatie.”

Met behulp van de 3D-beelden kunnen de stents heel nauwkeurig worden geplaatst
Slim platform

Cydar EV is een slim, beeldgestuurd platform dat live heel scherpe beelden van de vaten van de patiënt laat zien. Tijdens de ingreep projecteert het systeem de vóór een operatie gemaakte CT-scan van een patiënt over de röntgenbeelden heen. Zodra het systeem twee of meer wervels herkent vanuit de opgeslagen CT-scan, kleurt het de bloedvaten automatisch in, en projecteert het deze op het röntgenscherm. Vaatchirurgen krijgen zo op een beeldscherm boven de operatietafel steeds precies te zien wat zij aan het doen zijn in het vaatstelsel van een patiënt. “Het is alsof ik met een autonavigatiesysteem de beste route tijdens een rit uitstippel”, verduidelijkt Heyligers.

De beelden van het systeem worden automatisch in lijn gebracht met hoe de patiënt op de operatietafel ligt. En ook met eventuele veranderingen in de opbouw van zijn of haar lichaam als gevolg van al uitgevoerde chirurgische handelingen. Dit zorgt ervoor dat de chirurg altijd een actueel 3D-beeld te zien krijgt van de operatie die hij of zij uitvoert.

Kracht van de cloud

De beelden worden tijdens de operatie in de cloud opgeslagen. Daar zet men ze dan met behulp van heel krachtige computers om in 3D-beelden. “Dit kan alleen door gebruik te maken van de kracht van de cloud”, aldus Heyligers. “Alle data worden anoniem opgeslagen en geanalyseerd. Hier leert Cydar EV weer van, waardoor de software steeds slimmer wordt. De teams delen de kennis die zij opdoen in de OK keer op keer ook internationaal.”

Kees-Luc Simons